”Mikkeli on kokoaan isompi” – Valtuuston puheenjohtaja Oskari Valtolan syksy on edennyt kiireisenä

Oskari Valtola pöydän äärellä.

Oskari Valtola istahtaa alas Mikkelin kaupungintalolla, lautakuntien kokoushuoneessa. Ulkona ikkunoiden takana satelee lokakuun räntää, taustalla värjöttelee tori vain muutaman asteen lämpötilassaan. Elokuussa, vielä kun oli lämmintä ja valoisaa, Valtola valittiin kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi. Edellinen valtuustokausi oli Valtolalle ensimmäinen. Nyt kokoomuslainen työterveyslääkäri on aivan erilaisessa, johtavassa roolissa, mutta valmiina haasteisiin.

Haastattelun aluksi Valtola kertoo asuvansa Mikkelin Tuskussa. Siellä hän on viihtynyt perheensä kanssa jo kuusitoista vuotta. Mikä tekee juuri Tuskusta hänelle hyvän paikan asua?

– Siellä on luonto lähellä. Tuskussa on rauhallista ja hyvät ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet, Valtola sanoo.

Ominaisuudet pätevät moneen muuhunkin mikkeliläiseen kaupunginosaan. Koko Mikkeliä ympäröi luonto, metsät ja vesistöt. Kaupungin sijainti on ihanteellinen. Eipä ihme, että Mikkeli on suuri vapaa-ajan keskus, mitä pitäisikin hyödyntää paremmin kaupungin elinvoiman kannalta myös Valtolan mielestä.

– Mikkeli on huomattavasti kokoaan isompi. On tärkeää, että hyötyisimme mahdollisimman paljon vapaa-ajan asukkaistamme ja että hekin saisivat monipuolisesti palveluja, Valtola tuumaa.

Entäpä elinvoima muutoin? Tuo sana on kaikkien huulilla. Ilman elinvoimaa näivetytään. Ilman elinvoimaa ei synny positiivista muuttoliikettä. Ilman elinvoimaa ei ole kunnollisia verotuloja. Tehtiinpä elinvoimasta valtuustoryhmien puheenjohtajien yhteinen aloitekin viime kokouksessa. Asia on nostettu virallisesti esiripun eteen. Nyt Mikkelissä pitäisi alkaa tapahtua – säästökuurien rinnalla.

– Elinvoima on laaja käsite ja sateenvarjo monenlaiselle hyvinvoinnille: Se merkitsee työpaikkoja, yrittäjyyttä, yhteisöllisyyttä ja harrastamismahdollisuuksia, Valtola sanoo ja samalla toteaa, ettei näe Mikkeliä esimerkiksi ilman kaupunginorkesteria, joka on päätynyt lakkauttamisuhan alle vakavien taloudellisten haasteiden vuoksi. Valtolan mukaan myös kulttuuri on kaupungin ja koko seudun elinvoimaa.

– Mutta kaupunginorkesterin kohdalla erilaisten rahoitusmallien ja yhteistyökuvioiden mahdollisuutta sekä hinnoittelua täytyy ehdottomasti selvittää.

Myös kiistellyn Mikkelin lentokentän Valtola säilyttäisi. Taustalla kytee ajatus elinvoimasta ja matkailun kehittymisestä.

– Se kortti kannattaa pitää, Valtola sanoo ja painottaa valtuustoryhmänsä mukaisesti, että kerran lopetetun kentän nostaminen takaisin kaupallista käyttöä varten olisi tulevaisuudessa erittäin vaikeaa.

Muista elinvoiman kannalta merkittävistä liikenneyhteyksistä Valtola pohtii myös Itäradan merkitystä koko itäiselle Suomelle. Lahden oikoradan hän kokee taloudellisesti epärealistisena vaihtoehtona, koska se ei oikeastaan kiinnostaisi idässä muita kuin Mikkeliä.

– Kallistun kannattamaan Itärataa. Hintalappu Lahden oikoradassa on sellainen, ettei se tule ikinä löytämään rahoitusta. Jos rahaa olisi, toteuttaminen olisi varmasti järkevää, mutta muutoin hanke ei ole realistinen.

Ajatusta Mikkelin yliopistosta Valtola pitää innostavana mutta epätodennäköisenä.

– Tässäkin pitää huomioida realiteetit ja väestökehitys. On valitettavasti todennäköisempää, että Suomessa lakkautetaan jokin yliopisto kuin että niitä perustettaisiin lisää. Meillä kuitenkin on vahva ammattikorkeakoulu ja yliopistokeskus.

Yksi kolmesta Valtolasta

Myös Oskari Valtolan vaimo Suvi Kähkönen-Valtola ja äiti Pirkko Valtola tulivat valituiksi Mikkelin kaupunginvaltuustoon kokoomuksen riveistä kesän kuntavaaleissa. Oskari oli puolueensa ääniharava yli 700 äänellään, äiti Pirkko sai yli 300 ääntä ja vaimo Suvi lähes 200 ääntä.

– Täytyy myöntää, että politiikasta juttelu on perheessämme lisääntynyt, Valtola naurahtaa, mutta kiistää, että politiikasta sentään kiisteltäisiin kotona.

Syksyn aikataulu uudelle puheenjohtajalle on ollut jopa ”järkyttävän kiireinen”, kun uusi valtuusto painii talousasioiden kimpussa ja samalla pitäisi tehdä tärkeää, kuntalainkin osittain määrittelemää strategiatyöskentelyä. Tulevaan strategiaan Valtola on jo nyt tyytyväinen. Kaupungin edellistä strategiaa hän arvostelee liian laajana toiveiden tynnyrinä, joka kuitenkin päällisin puolin saavutti sille asetettuja tavoitteita. Omaa puheenjohtajan rooliaan Valtola toteuttaa tehokkuuden kautta.

– Valtuuston kokoukset eivät ole enää valmistelukokouksia. On tärkeää, että asiat tuodaan kokouksiin hyvin valmisteltuina ja että poliittiset ryhmät ovat keskustelleet asioista jo kokousta ennen. Tavoitteena on, että asiat ja puheenvuorot etenisivät napakasti ja pääsisimme asioissa eteenpäin. Moni asia myös lähtee toistemme kunnioittamisesta, ei ole järkevää venyttää päätettäviä asioita turhaan, Valtola ajattelee.

Pitkään politiikkaa seurannut Valtola on vielä suhteellisen tuore kasvo päätöksenteon ympyröissä. Viitisen vuotta sitten hän kiinnostui Mikkelin keskussairaalan tulevaisuuteen liittyvistä asioista, mikä ajoi lopulta kuntavaaliehdokkuuteen ja sitä myöten kuntapolitiikkaan. Tulevan talven aluevaaleissakin Valtola on ehdolla, mutta vuoden 2023 eduskuntavaaleihin liittyy vielä ”isoa pohdintaa”. Mukaan lähteminen olisi astetta isompi revohka.

– En vielä ole tehnyt päätöstä eduskuntavaaleista. Kohta asiasta kuitenkin pitäisi päättää. Mutta kannustan kaikkia poliitikkoja lähtemään ehdolle aluevaaleihin. Olisi tärkeää, että saisimme hyvän mikkeliläisedustuksen päättämään maakuntamme tulevaisuudesta, Valtola sanoo.

Miksi Mikkeli, Oskari Valtola?

Poliittiset mietinnät, elinvoima-ajatukset ja strategiset pohdinnat hetkeksi sikseen. Haastattelu on syytä lopettaa perustavanlaatuiseen kysymykseen. Mikä Mikkelissä on parasta?

– Mukavuus, helppous ja ihmiset, Valtola luettelee.

– Mikkeli on sopivan kokoinen, olemme hyvällä sijainnilla ja meillä on täällä mielettömän mukavia ihmisiä. Lisäksi meillä on riittävästi palveluita, muistetaan vain käyttää niitä! valtuuston puheenjohtaja painottaa ja iloitsee, että on menossa seuraavana iltana pitkästä aikaa kiivaimman korona-ajan jälkeen kaupunginorkesterin konserttiin.

– Henkistäkin ravintoa tarvitaan.

Ja vaikka syksyn talouskeskustelu on enimmäkseen synkkää kauhukertomusta, jossa ehdotetaan milloin minkäkin palvelun saksimista, on Valtola tavoittanut kannustaviakin sanoja.

– Eräs kuntalainen lohdutti, että vaikka asiat ovat vaikeita, niin täällä me olemme tuhansia vuosia päästy eteenpäin. Vaikeammistakin asioista on selvitty, joten tästäkin selvitään. Mikkeli selättää vaikeutensa, mutta tavoitteena on, että selviydymme mahdollisimman hyvin. Tämän valtuustokauden jälkeen meillä täytyy olla selkeä suunta ja vahvistuva taloudellinen pohja, jolloin voimme turvata kaupunkilaisten hyvän elämän tulevaisuudessakin.

***

Oskari Valtola
– syntynyt Mikkelissä 3.1.1976
– ammatiltaan työterveyslääkäri
– Mikkelin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
– perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme lasta
– asuu Tuskun kaupunginosassa
– harrastaa kaikenlaista urheilua sekä osakesijoittamista ja -säästämistä