Matti Karttunen odottaa museokaupunkiehdokkuuden siivittävän Mikkelin kohti parempia museoaikoja

Matti Karttunen, taustalla valokuvataidetta.

Taloudellisten ongelmien kanssa painivalla Mikkelin kaupungilla on marraskuisessa synkkydessä myös positiivista katsetta tulevaan. Luottamushenkilöt ovat syksyn mittaan painottaneet elinvoiman merkitystä ja ensi vuonna järjestettävä Kulttuurin unelmavuosi -tapahtumakokonaisuus tuo kulttuurin jokaisen mikkeliläisen saavutettavaksi. Samalla Mikkeli on ehdolla Vuoden museokaupungiksi. Yle televisioi Kulttuurigaalan, jossa valitaan Vuoden museokaupunki 25.11. kello 21 alkaen.

Ehdokkuus, josta on Kulttuurigaalan perusteluiden mukaan kiittäminen Sodan ja rauhan keskus Muistia, aiheuttaa kiitollisuutta ja innostusta myös kaupungin museojohtaja Matti Karttusessa.

– Onhan tämä ennen kaikkea hieno kunnianosoitus Muistille ja sen tekijöille. Onnittelen heitä lämpimästi hyvästä työstä, Karttunen sanoo ja toivoo, että ehdokkuus ja mahdollinen museokaupungin titteli siivittävät Mikkeliä kohti parempia aikoja kulttuurin saralla. Tilausta ainakin on, sillä kaupungin tuleva strategia painottaa elinvoimaa ja matkailun merkitystä.

– Toki samalla täytyy todeta, että kaupungin museoiden osalta kehitettävää riittää. Kehittämisen askelkuviot lyötiin lukkoon marraskuussa 2019, kun kaupunginvaltuusto hyväksyi museo-ohjelman. Toivon museoiden näkökulmasta sitä, että museo-ohjelman toteuttaminen vauhdittuu.

Vastoinkäymisistä huolimatta uskoa tulevaan riittää

Mikkelin kaupungin museot ovat eläneet epävarmuuden aikoja, eikä vastoinkäymisiltäkään ole säästytty. Taidemuseo on väistössä kauppakeskus Akselissa, eikä pysty tilanpuutteen vuoksi pitämään esillä kansallisesti merkittäviä kokoelmiaan.

Museotoiminnalle vanhentuneeksi käynyt ja sisäilmaongelmainen graniittitalo Hallituskadun ja Ristimäenkadun kulmauksessa roikkuu yhä kaupungin omistuksessa – ostajaa pytingille ei ole ilmaantunut. Lisäksi Viestikeskus Lokki on toistaiseksi suljettu romahtamisvaaran vuoksi ja Päämajamuseo kärsi vesivahinkoja talvella 2019 ennen Muistia varten tehtyjä remontteja.

Uskoa positiiviseen tulevaisuuteen silti riittää. Karttunen muistuttaa, että uutena toimijana Sodan ja rauhan keskus Muistin merkitys on jo nyt laajempi kuin se, mitä kohde tarjoaa seiniensä sisäpuolella. Yhteistyön ja päämajakaupungin statuksen merkitys nousee kulttuurimatkailun kannalta erottavaksi tekijäksi.

– Muistin vierailijoista hyötyvät muutkin: sekä kaupungin museot että paikallinen liike-elämä. Se on peruslähtökohta elinvoiman kannalta. Nyt olisi otollinen hetki saada aikaan positiivinen kierre, Karttunen sanoo.

Taidemuseon näyttelyssä keskitytään valokuvataiteeseen

Akselin toisessa kerroksessa sijaitsevassa taidemuseossa on meneillään valokuvataiteen näyttely. Esillä on teoksia kaupungin omasta kokoelmasta. Lue lisää näyttelystä täältä.

Kuva: Museojohtaja Matti Karttunen Vantage Point -valokuvanäyttelyn mediatilaisuudessa (Ismo Funke).