Mikkelin kaupungin vuoden 2021 yrityspalkinto myönnettiin Suomen Talotekniikalle

Markus Paasonen ja Jani Räsänen.

Mikkelin kaupungin vuoden 2021 yrityspalkinto on myönnetty Suomen Talotekniikalle. Palkinto julkistettiin maakunnallisessa yrittäjägaalassa Pieksämäellä lauantaina 20.11.

Vuonna 2009 perustettu Suomen Talotekniikka eli STT tunnetaan uudis- ja korjausrakentamiseen erikoistuneena täyden palvelun asiantuntijayrityksenä. Suomen Talotekniikka palvelee yksityisasiakkaita, yrityksiä, kiinteistöyhtiöitä, uudis- ja saneerauskohteiden rakennuttajia, julkisyhteisöjä ja kuntia.

Yritys työllistää Mikkelissä satakunta ihmistä, Pieksämäellä työskentelee parikymmentä ja loput muualla Suomessa. Historiansa aikana Suomen Talotekniikka -yhtiöt on kasvanut eri paikkakunnilla toimivaksi konserniksi, jolla on Mikkelissä sijaitsevan pääkonttorin lisäksi toimipisteet Jyväskylässä, Pieksämäellä, Helsingissä, Mäntsälässä ja Tampereella. Konsernin talous-, henkilöstö- ja ICT-hallinto on keskitetty Mikkeliin.

– Palkinto tuntuu erityisen hyvältä näin korona-ajan jälkeen, vaikkei korona missään nimessä ohi vielä olekaan. Tämä on tunnustus koko konsernin henkilökunnalle hyvästä ja ansiokkaasta työstä, sanoo Suomen Talotekniikka Oy:n hallintojohtaja, mikkeliläinen Jani Räsänen.

STT joutui koronan koulimaksi, kun työmaita suljettiin ja henkilöstöön vaikuttivat karanteenit ja poissaolot. Räsäsen mukaan ennen epidemiaa tehdyt digitaaliset ratkaisut ja muun muassa uusi, yksinoikeudella konsernille räätälöity toiminnanohjausjärjestelmä osaltaan auttoivat pois koronakuopasta. Hallinnon henkilökunta myös sujahti jouhevasti etätyöhön.

– Meidän hyväksi koetut käytäntömme ovat alalla kilpailuetu. Loppujen lopuksi meillä on ollut myös tuuria ja olemme joutuneet aika maltillisesti tekemään erityistoimenpiteitä koronan vuoksi, Räsänen sanoo.

Tuleva vuosi tulee olemaan hyvä mutta rakennusbuumi lienee hiipumassa

Vuosi 2022 näyttää Jani Räsäsen mielestä hyvältä. Tuloksesta tullee parempi kuin kahtena edellisenä koronavuonna. STT on tullut tunnetuksi suurten rakennusyhtiöiden luottokumppanina. Myös toistuvan työn automaatioastetta pyritään edelleen nostamaan.

– Tilauskantamme on riittävä, mutta ikuisuuksiinhan rakennusbuumi ei kestä. Meillä on ollut viime aikoina paljon isoja projekteja muun muassa pääkaupunkiseudulla kauppakeskus Tripla, Jyväskylässä Uusi sairaala Nova ja Mikkelissä muun muassa Essoten kohteita. Rakentamisen toimialalla on kohtalaisen raskaat kiinteät kulut ja muutokset voivat olla yllättäviä. Siihenkin täytyy siis varautua, että rakentaminen hiipuu. Rakentaminen on hyvin syklinen toimiala, joten muutoksiin varautuminen on pitkälti kiinni siitä, mitä ratkaisuja yritys tekee, sanoo Räsänen, jolla on kokemusta eri yritysten johtotehtävistä jo yli 20 vuoden ajalta.

STT tekee Mikkelissä tiivistä yhteistyötä Etelä-Savon ammattiopiston ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa. Näin tulevista tekijöistä saadaan jo varhaisessa vaiheessa haettua sopivia osaajia.

– Työvoimaa saa, kun on suhteellisesti parempi kuin kilpailijat. Olemme havainneet, että kokonaiskompensaation lisäksi tärkeä seikka työntekijälle on lähin esimies. Olemmekin kiinnittäneet esimiesten koulutukseen erityistä huomiota, Räsänen kertoo.

Suomen Talotekniikan konserni työllistää yhteensä noin kolmesataa ihmistä. Emoyritys on Suomen Talotekniikka Oy ja tytäryhtiöitä ovat Suomen Talotekniikka Mikkeli Oy, Suomen Talotekniikka Sähkö Mikkeli Oy, Kaarirakennus Oy, Suomen Talotekniikka Pieksä Oy, Suomen Talotekniikka Jyväskylä Oy, Suomen Talotekniikka Sähkö Jyväskylä Oy, Suomen Talotekniikka Kuopio Oy, Suomen Talotekniikka Mäntsälä Oy, Suomen Talotekniikka Helsinki Oy, Suomen Talotekniikka Sähkö Helsinki Oy ja Suomen Talotekniikka Tampere Oy. Yhtiöiden kokonaisliikevaihto oli vuonna 2020 noin 60 miljoonaa euroa.

**

Mikkelin kaupungin yrityspalkinto on perinteinen kaupunginhallituksen osoittama tunnustus Mikkelissä toimivalle yritykselle. Esitykset kaupunginhallitukselle tekee Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy. Myönnettäessä palkinto yritykselle suoritetaan arviointi muun muassa seuraavien seikkojen perusteella:

– yrityksen toiminnan kannattavuus
– yrityksen toiminta-ajatus ja tuoteideat
– yrityksen toiminnan jatkuva, pitkäjänteinen kehitys
– yrityksen tarjoamat työpaikat ja niiden pysyvyys
– markkina-alueen laajuus
– merkitys myönteisen Mikkeli-kuvan kehittymiselle

Kuva: STT:n hallintojohtaja Jani Räsänen (oikealla) ja projektipäällikkö Markus Paasonen Essoten mielen talon työmaalla (Ismo Funke).