Pro Mikkeli -mitalilla palkittu Pauliina Rundgren saa inspiraationsa luonnonhelmasta

Pauliina Rundgren.

Mikkelin kaupungin vuoden 2021 Pro Mikkeli -mitali on myönnetty tuotesuunnittelija Pauliina Rundgrenille. Mitalin saaja julkistettiin perinteiseen tapaan itsenäisyyspäivänä 6.12. 

Vuodesta 1983 lähtien Pro Mikkeli -mitali on myönnetty henkilölle, joka kotipaikastaan riippumatta on toiminut merkittävästi Mikkelin hyväksi ja tehnyt kaupunkia tunnetuksi. Vuosittaisen valinnan tekee kaupunginhallitus. 

Mikkeliläinen Pauliina Rundgren on tehnyt ansiokasta työuraa tuotesuunnittelijana ja käsityöyrittäjänä. Rundgrenin laadukkaissa design-tuotteissa ja muotoilussa näkyvät Mikkelille tärkeät teemat: vesi, luonto, ympäristö, kulttuuri ja kotiseuturakkaus. 

Rundgrenin suunnittelemissa tuotteissa ja niiden tuotannossa korostuu kotimaisuuden lisäksi ekologisuus. Vuonna 1999 perustetun Pauliina Rundgren HandiCraftsin Shop & Studio sijaitsee Mikkelin Kenkäverossa. Pro Mikkeli -mitalisti ottaa kunnian vastaan suurella kiitollisuudella. 

– Ihan hirvittää tällainen kunnia, kun katsoo, ketä on aiemmin tällä mitalilla palkittu! Rundgren huudahtaa mutta kiittää vuolaasti.

Rundgren identifioi itsensä ennen kaikkea yrittäjäksi ja suunnittelijaksi. Taiteilijana hän ei itseään pidä, muttei pahastu, jos joku sellaiseksi sattuu kutsumaan.

Yrittäjän elämää onkin vierähtänyt 22 vuotta, niistä yksitoista Kenkäverossa. Vuosiin mahtuu kaikenlaista, mutta kevättalvella 2020 iskenyt koronaepidemia löi eteen uran suurimmat haasteet: Perusarki pysähtyi kuin seinään, mutta jo ennen koronaa perustettu yrityksen verkkokauppa pelasti paljon ja ampaisi suureen kasvuun. 

– Yhdessä yössä loppui jälleenmyynti sekä tapahtuma- ja liikelahjamyynti. Vaihtoehdoksi jäi verkkokauppa. Sen onnistumisen lisäksi korona-ajan kesät ovat onneksi olleet Kenkäverossa vilkkaita. Iso kiitos kaikille asiakkaille, Rundgren kertoo.

Korona, vaikkakin on ollut haasteista suurin, ei yksistään määrittele muutoksia tai nouse välttämättä päällimmäiseksi mieleen historiaa katsellessa.

– Silloin kun aloitin yrittäjänä, ei kellään ollut edes nettisivuja. Asiakkaita etsittiin puhelinluettelosta ja mallikappaleita lähetettiin jälleenmyyjille nähtäväksi. Toisaalta vuosien aikana käsityöläisten määrä on vähentynyt ja muotoilijoita on tullut lisää, Rundgren summaa muutoksia parinkymmenen vuoden aikajanalta.

Muutokset ovat Rundgrenin mielestä aiheuttaneet ongelmiakin nuoremman polven muotoilijoille ja käsityöläisille. Valmista liiketoimintasapluunaa ei tunnu olevan. Tuloksena on osaamista mutta valitettavasti myös työttömyyttä.

– Oikeastaan kaipaisin Suomeen muotoilijoiden ja käsityöläisten vahvempaa yhteistyötä, sitä kun ei nyt juurikaan ole. Meillä on oppilaitoksia, joissa opetellaan valmistamaan käsitöitä, mutta ei samaan aikaan suunnittelemaan eikä suuntautumaan yrittäjäksi. Valmistuvat opiskelijat ovat vaarassa jäädä tyhjän päälle, Rundgren tuumaa.

– Toisaalta muotoilijoilla on oppia suunnittelusta, mutta heillä ei välttämättä ole vahvaa tuntua materiaaleihin tai valmistustekniikoihin, Rundgren jatkaa ja viittaa omien tuotteidensa tunnusmerkkiin eli emalointiin. Rundgren onkin yksi harvoista Suomessa, joilla on hallussaan ikivanha emaloinnin taito.

Inspiraatio eteläsavolaisesta luonnosta

Rundgren on saanut tuotteisiinsa inspiraation paikallisesta luonnosta, vesistöistä ja maisemista. Luonnon teemat puhuttelevat mikkeliläistä erityisellä tavalla.

– Joskus olen kuullut, että ihmisen sielunmaisema on lapsuusajan tai jonkin muun onnellisen ajan ympäristössä. Minähän olen asunut Mikkelissä ikäni, Rundgren pohtii.

– Mitä muotoiluun tulee, luonnossa muodot ovat kehittyneet ajan myötä eikä siellä ole mitään tarpeetonta. Ajattelen, että kaikki luonnossa oleva on hioutunut ihmisen silmää miellyttäväksi. Siinä mielessä muotojen hakeminen luonnosta on aika – luonnollista!

Luontoteemojen lisäksi Rundgren yhdistää vanhan käsityöperinteen ajankohtaiseen muotoiluun. Käytännössä se tarkoittaa, että tuotteet sopivat nykyaikaan, mutta kestävät pitkään. Rundgren ei tingi laadusta eikä ekologisista ratkaisuistaan. Eivätkä näytä tinkivän yhtä tietoisemmiksi käyvät kuluttajatkaan.

– Suomessa ei kannata käsityönä valmistaa tuotteita lyhyeen sesonkiin, eikä se olisi muutenkaan arvojeni mukaista. Minä suunnittelen tuotteita, jotka kestävät pitkään, Rundgren sanoo.

Toiveissa kulttuuria ja matkailua tukevia ratkaisuja

Rundgren kokee yritystoimintansa lisäksi sydämen asiakseen koko Mikkelin ja Kenkäveronniemen menestymisen ja kehittymisen. 

– Matkailu on ehdottomasti Mikkelin vahvuus ja sitä kannattaa hyödyntää. Myös kansainvälisen matkailun eteen tehty pitkäjänteinen työ tulee varmasti kantamaan tulevina vuosina hedelmää. Näkisin fiksuna, jos viereiselle tontille tulee jokin koko Kenkäveron aluetta ja Mikkelin matkailullista ja kulttuurista vetovoimaa tukeva ratkaisu, Rundgren sanoo ja viittaa vanhan jätevedenpuhdistamon tontin tulevaisuuteen.  

Rundgren korostaa, että kehittyminen ja ajan hermolla pysyminen on tärkeää. 

– Haastavistakin ajoista selviää hyvällä pohjatyöllä, yhteistyöllä ja pitkän tähtäimen ratkaisuilla. Jatkossa alueellinen yksilöllisyys ja vetovoima syntyy isojen ja pienten toimijoiden yhteistyöstä. Toivottavasti hyville ratkaisuille löytyy tahtoa ja mahdollistajia. Mahdollisuuksia on vaikka mihin!

Pauliina Rundgren
– syntynyt vuonna 1975 Lahdessa
– muutti Mikkeliin vuoden ikäisenä
– koulutukseltaan metalliartenomi
– asuu Länsi-Peitsarissa, Suojalammen läheisyydessä
– perheeseen kuuluvat aviomies ja lapsi
– harrastaa liikkumista luonnossa, musiikkia ja puutarhatöitä

Pro Mikkeli -mitalistit kymmeneltä viime vuodelta 
2020: Paavo Lipponen, valtiotieteen maisteri; Santeri Seppälä, terveyspalvelujen johtaja
2019: Katariina Kinnunen, lehtori 
2018: Jukka Ahdelma, toimittaja
2017: Hannele Wirilander, FM
2016: Aake Kalliala, näyttelijä
2015: Velimatti Huittinen, professori
2014: Mika Sillanpää, professori
2013: Janne Viitamies, toiminnanjohtaja
2012: Jussi Jääskeläinen, jalkapalloilija
2011: Simo S. Salo, emeritustuomiorovasti

Kuva: Ismo Funke