Lähikalaa koululaisten lautasille

Koululaisia

Mikkeliläiset koululaiset saavat lautaselleen lähialueen järvikaloista valmistettuja järvikalapihvejä. Pihvit ovat syntyneet Järvi-Suomen Kalatuote Oy:n sekä Mikkelin ruoka- ja puhtauspalveluiden yhteistyönä.

Keskiviikkona 14.12.2021 mikkeliläisissä kouluissa syödään lähialueen järvikaloista valmistettuja järvikalapihvejä. Pihvit ovat syntyneet Järvi-Suomen Kalatuote Oy:n sekä Mikkelin ruoka- ja puhtauspalveluiden yhteistyönä. Pihvit sisältävät 75 prosenttia kalaa. Pihvien painosta 50 prosenttia on muun muassa Saimaalta ja Puulalta pyydettyä lahnaa ja 25 prosenttia kestävästi kasvatettua kirjolohta.

Vuoden 2021 aikana pihveistä testailtiin ja maisteltiin erilaisia versioita. Tavoitteena oli kehittää ammattikeittiöille sopiva kotimaisesta kalasta valmistettu järvikalapihvi, joka on sopivan kokoinen, huomioi ravitsemussuositukset ja ennen kaikkea maistuu koululaisille. Alkusyksyn aikana pihvejä maisteltiin ja annettiin palautetta neljällä eri koululla. Palautteita saatiin yhteensä 560 kappaletta. Vastanneista 79 % mielestä pihvit maistuivat hyvälle ja 70 % halusi ne ruokalistalle. Oppilaita on nyt kuunneltu ja järvikalapihvit ovat nyt joulukuussa kaikille tarjolla ensimmäisen kerran ja keväällä mukana kiertävällä ruokalistalla vakiotuotteena. Järvikalaa on tarjolla listalla muutenkin: listalla on lähijärvikalasta valmistettua järvikala-perunalaatikkoa.

Mikkelin ruoka- ja puhtauspalvelut on vuosia puhunut kotimaisen ruoan puolesta ja on nyt mukana myös Vastuulliset ruokapalvelut -kehitysohjelmassa. Kehitysohjelman aikana koko toimintaa tarkastellaan vastuullisuuden eri näkökulmista (taloudellinen, ekologinen, sosiaalinen ja kulttuurinen) ja laaditaan vastuullisuussuunnitelma. Järvikalapihvit ovat yksi askel kohti entistä vastuullisempaa ruokapalvelua: se tukee aluetaloutta, edistää vesistöjen kuntoa ja lisää kotimaisten elintarvikkeiden käyttöä.

Järvi-Suomen Kalatuote Oy (ent. Puula-Särvin) on hirvensalmelainen pitkänlinjan kalanjalostamo, joka valmistaa monipuolisesti erilaisia kalajalosteita niin kuluttajille kuin ammattikeittiöille. Yrityksen toiminnan ytimessä on vastuullisuus ja kestävä kehitys niin ekologisesti, taloudellisesti kuin sosiaalisesti tarkasteltuna. Tuotteet valmistetaan korkein laatustandardein, käyttäen vain kotimaista, kestävästi pyydettyä tai viljeltyä kalaa.

Kuva: Pihla Liukkonen