Oletko valmis? Aluevaalit järjestetään tammikuussa – Kerromme nyt, mistä on kyse

Äänestyslappu menossa vaaliuurnaan.

Oletko kuullut aluevaaleista? Jos et, lue tämä. Jos olet, lue silti!

Suomi on juuri laskeutunut joulun pyhien ja uudenvuoden vietosta, kun historian ensimmäiset aluevaalit alkavat jo kolkutella ovella. Vaalit järjestetään siis tammikuussa 2022. Koska aluevaalit ovat lajiaan ensimmäiset, on monella äänestäjällä epätietoisuutta, mistä vaaleissa äänestetään ja miksi vaalit ylipäänsä järjestetään. Yksikään vaali tai vaaleissa annettu ääni ei kuitenkaan ole turha, joten on hyvä muistuttaa aluevaalien merkityksestä. Käsillä on asioita, jotka koskettavat meitä kaikkia.  

Aluevaltuusto päättää koko alueen soteasioista

Aluevaalit järjestetään Suomen 21 hyvinvointialueella. Mikkeli kuuluu Etelä-Savon tulevaan hyvinvointialueeseen, joka vielä nykyisin on Essoten ja Sosterin sotekuntayhtymien muodostama kuntarahoitteinen kokonaisuus.

Hyvinvointialueet tulevat vastaamaan muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen ja maakunnallisen pelastustoimen järjestämisestä. Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Etelä-Savon hyvinvointialueelle valitaan yhteensä 59 valtuutettua. 

Valtuuston toimikausi on neljä vuotta. Vaaleissa voi äänestää ehdokkaita koko Etelä-Savon alueelta. Mikkeliläinen voi siis äänestää esimerkiksi juvalaista tai mäntyharjulaista ehdokasta ja toisin päin. Ehdokaslistojen yhdistelmä julkaistaan piakkoin.

Aivan kuten muissakin vaaleissa, kaupungit ja kunnat vastaavat vaalien järjestämisestä. Myös aluevaaleissa annetut äänet lasketaan kaupungeissa ja kunnissa. Aluevaalilautakunta kuitenkin vastaa ehdokaslistojen laatimisesta ja vahvistaa vaalien tuloksen. Vaalien järjestelyä hoitaa valtakunnallisesti oikeusministeriö.

Miksi äänestäisin? Ja mikä on hyvinvointialue?

Äänelläsi on suora vaikutus toimivaan arkeen: aina vauvasta vaariin. Edustajasi päättävät lähipalveluista, kuten sosiaali- ja terveysasemien toiminnasta, vammaispalveluista, vanhuspalveluista sekä pelastustoimesta. Kaiken kaikkiaan sote-palvelut siirtyvät koko maassa Helsinkiä ja Ahvenanmaan maakuntaa lukuun ottamatta hyvinvointialueiden vastuulle.

Hyvinvointialue on kunnista ja valtiosta erillinen julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto. Hyvinvointialue perii lukuisia kunnilla, kuntayhtymillä ja sairaanhoitopiireillä olleita lakisääteisiä tehtäviä. Etelä-Savon hyvinvointialue muodostuu Mikkelin lisäksi Enonkoskesta, Hirvensalmesta, Juvasta, Kangasniemestä, Mäntyharjusta, Pertunmaasta, Pieksämäestä, Puumalasta, Rantasalmesta, Savonlinnasta ja Sulkavasta. Lisää hyvinvointialueista voi lukea soteuudistuksen nettisivuilta.

Milloin äänestetään ja milloin tapahtuu asioita?

Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 12.–18.1.2022 ja ulkomailla 12.–15.1.2022. Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Helsingissäkin on ennakkoäänestyspaikkoja, vaikka helsinkiläiset itse eivät voi vaaleissa äänestää, koska Helsinki ei ole hyvinvointialue.

Mikkelissä ennakkoäänestyspaikat sijaitsevat muun muassa kauppakeskus Stellassa, Graanilla ja Rantakylässä. Vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022, jolloin voi äänestää ainoastaan oman äänestysalueen äänestyspaikassa. Vaalipäivän äänestyspaikka mainitaan äänioikeutetun postitse saamassa äänioikeusilmoituksessa. Kaikki ennakkoäänestyspaikat ja aikataulut ovat luettavissa osoitteessa mikkeli.fi/aluevaalit2022.

Aluevaltuuston toimikausi alkaa 1.3.2022. Sitä ennen hyvinvointialueen hallintoa rakentaa väliaikainen valmistelutoimielin. Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille 1.1.2023. Seuraavat, vuoden 2025 aluevaalit järjestetään kuntavaalien yhteydessä.