Norovirusta havaittu Mikkelissä

Noroviruksen aiheuttamaa vatsatautia esiintyy tällä hetkellä Mikkelissä. Kaupungissa on todettu viime päivinä muutamia ruokamyrkytyksiä, jotka mahdollisesti ovat noroviruksen aiheuttamia.

Norovirus on erittäin herkästi tarttuva

Kalikiviruksiin kuuluva norovirus on merkittävä aikuisten ja lasten vatsatautien aiheuttaja. Norovirusten aiheuttamia yksittäisiä epidemioita havaitaan läpi vuoden, mutta varsinainen epidemiakausi on joulu‒toukokuussa.

Tartunnan saanut voi erittää virusta ulosteeseen jo muutamaa tuntia ennen oireiden alkua. Eniten virusta erittyy 24–72 tunnin kuluttua oireiden alusta. Eritys voi jatkua jopa 1-3 viikkoa oireiden loppumisen jälkeen.

Yleisimmät oireet ovat vatsakivut, pahoinvointi ja oksentelu. Muita oireita voivat olla ripuli ja kuume. Oireet kestävät arviolta noin 12–72 tuntia. Norovirusinfektio voi olla myös oireeton.

Virukset ovat erittäin herkästi tarttuvia ja tartunta voi tapahtua:

  • suoraan henkilöstä toiseen
  • viruksilla saastuneen veden tai elintarvikkeiden välityksellä
  • viruksella saastuneiden kosketuspintojen kautta
  • aerosolitartuntana oksenteluun liittyen.

Norovirus voi säilyä desinfioimattomilla pinnoilla useita vuorokausia infektoimiskykyisenä huoneenlämmössä. Esimerkiksi oksennuksen tahraamassa matossa norovirus saattaa säilyä jopa 12 vuorokautta.

Noroviruksen ehkäisyssä käsihygienialla iso rooli

Voit ehkäistä noroviruksen tarttumista seuraavilla toimilla:

  • Pese kädet huolellisesti saippualla ja kuivaa kädet hyvin kertakäyttöpyyhkeellä. Käsienpesu on tärkeää erityisesti WC-käynnin ja vaipanvaihdon jälkeen sekä ennen ruokailua tai ruoanlaittoa.
  • Pese hyvin vihannekset ja hedelmät ja vältä kypsentämättömien simpukoiden ja ostereiden syömistä.
  • Kuumenna ulkomaiset pakastemarjat kauttaaltaan, esimerkiksi keittämällä marjoja 2 minuutin ajan.
  • Puhdista ja desinfioi mahdollisesti viruksella likaantuneet pinnat huolellisesti käyttäen klooripitoista puhdistusainetta.
  • Vaihda likaantuneet vaatteet ja vuodevaatteet välittömästi ja pese ne kuumalla vedellä.

Elintarviketyöhön vasta varoajan jälkeen

Sairastuneiden elintarviketyössä olevien henkilöiden tulisi olla poissa työstä vähintään 2 vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen. Lisäksi on huomioitava elintarviketyöntekijän perheen sisäiset sairastumiset.

Elintarviketyöntekijät ja henkilöt, jotka eivät pärjää oireidensa kanssa pyydetään ottamaan yhteyttä Essoten päivystysapuun puh. 116 117.

Elintarvikehygieniaan liittyvissä asioissa voitte olla yhteydessä Mikkelin seudun ympäristöpalveluihin terveystarkastajat@mikkeli.fi.

Terveystarkastajat:
Nina Gynther, puh. 044 794 4705
Noora Pesonen, puh. 044 794 4703
 Anneli Tirkkonen, puh. 044 794 4706

Hyödylliset linkit:
THL:n kotisivu noroviruksesta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/norovirus

Toimenpideohje norovirus-tartuntojen ehkäisemiseksi: https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/102997/2007c05.pdf?sequence=1&isAllowed=y