Jälleen paljon uusia koronatartuntoja Essoten alueella – Keskussairaalalla pääsee rokotukseen ilman ajanvarausta sunnuntaina

Koronanäytteenoton ovi sairaalalla.

Kuluvan viikon koronatartuntojen määrä Essoten alueella on jo ylittänyt edellisen viikon ennätyslukemat. Torstaihin 7.1. mennessä on todettu jo 280 uutta koronavirustartuntaa. Omikron-muunnos leviää vauhdikkaasti.

– Alkuviikon lukujen taustalla on myös monet uudenvuoden juhlat, joissa on sairastunut kokonaisia seurueita. Nyt tartuntoja on tullut enemmän myös yli 30-vuotiaiden ikäryhmiin, ja osa on tarvinnut päivystyksemme ja sairaalahoidon palveluita, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä toteaa.

Rokoteannokset suojaavat vakavalta taudinkuvalta Seppälän mukaan hyvin, vaikka tartuntoja onkin tullut rokotesuojan läpi. Sairauspoissaoloilta eivät rokotuksetkaan kuitenkaan suojaa ja siksi Essoten tartunnanjäljitystä on kohdennettu sote-yksiköihin, palvelutaloihin ja asumispalveluihin. Julkisia altistumispaikkoja Essote listaa nettisivuilleen nyt vain satunnaisesti.

– Vaikka henkilöstömme koronatartunnat huolestuttavatkin, jäljityksemme toimii edelleen kohtalaisesti. Tartunnan saaneet on saatu kontaktoitua ja valtaosin altistuneetkin. Työkuorma jäljityksessä on kuitenkin kriittisellä tasolla ja kaikkia altistuneita ei ehkä ehditä soittamaan läpi, Seppälä jatkaa ja ohjeistaa:

– Jos siis tiedät altistuneesi koronatartunnalle ja sinuun ei ole oltu yhteydessä, noudata erityistä varovaisuutta sosiaalisia kontakteja välttäen ja hakeudu oireista viipymättä testiin.

Kiireetön hoito lähes seisahduksissa

Essoten perusterveydenhuollossa on koronatilanteen vuoksi suuria haasteita ja jo mittava hoitovelka kasvaa jatkuvasti.

– Puhelinpalvelumme ovat kuormittuneet ja käytännössä melkein kaikki kiireetön vastaanottotoiminta on pysähdyksissä. Tätä ja viivettä palveluihimme pääsyssä tietysti pahoittelemme kovasti, perusterveydenhuollon palveluiden johtaja Mika Perttu sanoo.

Rokotukset jatkuvat

Koronarokotuksissa ei enää rajoiteta kolmannen annoksen walk in -jakelua ikäryhmittäin. Rokotuspisteiden aukioloaikoina kaikki voivat saapua paikalle ilman ajanvarausta, jos rokoteannoksen annosväli- ja ikäkriteerit täyttyvät. Ajan voi silti edelleen myös varata netistä ja erityisesti Mikkelin ympäryskunnissa rokotusaikoja on varattavissa kattavammin kuin walk in -tilaisuuksia.

5–11-vuotiaita rokotetaan edelleen vain ajanvarauksella Mikkelin perhetalon neuvolassa.

Rokotustilaisuudet Mikkelissä

Keskussairaala
pe 7.1. klo 8.00–15.00
la 8.1. suljettu
su 9.1. klo 9.00–15.00
Arkisin ma–pe klo 8.00–15.00

Kauppakeskus Akseli
ma–pe 10.–14.1. klo 10–14

Omatori
Arkisin ma–pe klo 8.30–15.00