Nyt alkaa sosiaali- ja terveyspalvelujen asioista päättäminen! Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa 12.1.

Lääkärin vartalo, taustalla ihmisiä.

Historialliset ja ensimmäiset aluevaalit toimitetaan tammikuussa. Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 12.1. Mikkelissä on kahdeksan ennakkoäänestyspaikkaa sekä äänestysbussi. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23.1.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa ympäri maan. Mikkelissä ennakkoon voi äänestää muun muassa kauppakeskus Stellassa, Graanilla, Rantakylässä ja Otavassa. Kaikki ennakkoäänestyspaikat ja aikataulut ovat osoitteessa mikkeli.fi/aluevaalit2022. Ennakkoäänestys kestää 18.1. saakka.

Aluevaalit järjestetään Suomen 21 hyvinvointialueella, jotka vastaavat muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto, jonka jäsenet ja varajäsenet valitaan aluevaaleilla. Etelä-Savon hyvinvointialueelle valitaan 59 valtuutettua. Valtuuston toimikausi on neljä vuotta.

Aluevaalit ja koronavirusepidemia

Aluevaalit toimitetaan epidemiatilanteen edellyttämillä järjestelyillä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen näkemyksen mukaan äänestäminen on tartunnan kannalta vähäisen riskin tilanne.

Äänestäjiä pyydetään käyttämään kasvomaskia ja käsihuuhdetta sekä säilyttämään riittävä etäisyys muihin ihmisiin äänestyspaikalla.

Lisätietoja Oikeusministeriön vaalit.fi-sivustolla.