Aluevaalit: Keskusta nousi Etelä-Savon ykköseksi – äänestysaktiivisuus jäi alle 50 prosentin

Äänestyslappu.

Suomen historian ensimmäiset aluevaalit on käyty. Sunnuntaina 23.1. julkistettu vaalitulos oli valtakunnallisesti kolmen perinteisen suuren puolueen eli kokoomuksen, sosiaalidemokraattien ja keskustan juhlaa. Etelä-Savossa ykkönen oli odotetusti keskusta.

Etelä-Savon aluevaltuustossa on 59 paikkaa, joista keskusta sai voittajana 20 ennen sosiaalidemokraatteja (12) ja kokoomusta (11). Perussuomalaiset ja liike nyt saivat viisi paikkaa, vihreät kolme, kristilliset kaksi ja vasemmistoliitto yhden.

Alueen ääniharavaksi nousi liike nytin savonlinnalainen Panu Peitsaro ennen kokoomuksen mäntyharjulaista Antti Häkkästä ja kokoomuksen mikkeliläistä Oskari Valtolaa. Etelä-Savo oli muiden hyvinvointialueiden ohella tuloksessaan kaupunkivetoinen: Mikkelistä valtuutettuja valittiin 23 ja Savonlinnasta 16. Kuitenkin kaikki maakunnan kunnat saivat valtuutetun aluevaltuustoon.

Äänestysaktiivisuus jäi heikoksi

Yksi aluevaalien puheenaiheista oli heikoksi uumoiltu äänestysaktiivisuus. Kansa ei odotetusti innostunutkaan aluevaaleista, sillä valtakunnallinen aktiivisuus jämähti vain 47,5 prosenttiin. Etelä-Savossa aktiivisuus oli 48,1 prosenttia.

Mikkelissä äänestysaktiivisuus oli 47,4 prosenttia, mutta Savonlinnassa yllettiin 50,4 prosenttiin. Paras aktiivisuus oli Enonkoskella (55,8) ja heikoin Pieksänmäellä (43,4).

Aluevaalit olivat lajiaan ensimmäiset ja ne käytiin keskellä kiivainta korona-aikaa. Seuraavat aluevaalit toimitetaan kuntavaalien yhteydessä vuonna 2025.

Kokoomus ja keskusta jyräsivät Mikkelissä

Mikkelissä suosituimmaksi puolueeksi nousi kokoomus 27 prosentin kannatuksellaan ennen keskustaa (25,3) ja sosiaalidemokraatteja (21,7). Perussuomalaiset jäi valtakunnallista trendiä noudattaen kauaksi kolmikon alapuolelle vajaan 12 prosentin kannatuksellaan.

Tuttuun tapaan keskusta oli suosituin maaseutualueilla, kantakaupungin alueella kokoomus oli ykkönen. Poikkeuksena kuitenkin Laajalampi, joka oli ainoa Mikkelin äänestysalue, jossa sosiaalidemokraatit olivat suosituimpia. Laajalampi oli myös laiskinta äänestysaluetta, äänestysaktiivisuus oli vain 34,7 prosenttia. Innokkaimpia mikkeliläiset äänestäjät olivat Urpolassa (56,4) sekä Launialassa ja Suomenniemellä (53,9).

Aluevaltuusto aloittaa työskentelynsä jo maaliskuussa

Uusi aluevaltuusto aloittaa väliaikaisen hallinnon ylimpänä päättävänä elimenä jo maaliskuussa. Vuoden päästä tammikuussa aloittavat uudet hyvinvointialueet, jolloin Etelä-Savossa Essote ja Sosteri yhdistyvät. Uusi organisaatio järjestää alueen sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen.

Uuteen organisaatioon siirtyvät Essoten, Sosterin ja Etelä-Savon pelastuslaitoksen lisäksi Vaalijalan kuntayhtymä, Pieksämäen kaupungin sote-peruspalvelut sekä Rantasalmen ja Sulkavan kuntien ulkoistetut sote-peruspalvelut.

Tulevaan hyvinvointialueeseen ja sen valmisteluun voi tutustua osoitteessa etela-savo.fi.

Vaalitilastojen lähteet: Oikeusministeriö ja Yle