Mikkeliläiset kärkipoliitikot pääsivät aluevaltuustoon – Oskari Valtola oli kaupungin ääniharava

Oskari Valtola.

Suomen ensimmäisissä aluevaaleissa aluevaltuustoon valittiin 23 mikkeliläistä päättämään Etelä-Savon hyvinvointialueen asioista. Mikkelissä ääniharava oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Oskari Valtola.

Mikkelissä Oskari Valtola sai 1376 ääntä, toiseksi äänestetyin mikkeliläinen ehdokas Mikkelissä oli sosiaalidemokraattien, kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Satu Taavitsainen (910 ääntä Mikkelistä). Valtolan lisäksi Taavitsaista suositumpi ehdokas Mikkelissä oli kokoomuksen mäntyharjulainen Antti Häkkänen (963 mikkeliläisääntä).

Keskustan, jo kuntapolitiikan jättänyt entinen kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seija Kuikka sai 863 mikkeliläisääntä ennen kokoomuksen kaupunginvaltuutettua, Oskari Valtolan äitiä Pirkko Valtolaa (756 mikkeliläisääntä). Myös Oskari Valtolan puoliso, kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Suvi Kähkönen-Valtola valittiin aluevaltuustoon (325 mikkeliläisääntä).

Aluevaltuustoon pääsi myös keskustan Tapio Honkamaa, joka on mikkeliläisille tuttu journalisti ja entinen Länsi-Savon ja Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja. Myös konkaripoliitikko, entinen kansanedustaja ja kunnallisneuvos Arto Seppälä (sd.) pääsi aluevaltuustoon. Vihreitten puoluesihteeri Veli Liikanen rynnisti läpi, kuten myös äänimäärillä mitattuna Ristiinan alueen suosituin poliitikko Kirsi Olkkonen (kesk.).

Muut mikkeliläiset läpi menneet ovat Jaana Strandman (ps.), Liisa Pulliainen (kesk.), Jarno Strengell (sd.), Tapani Liukkonen (ps.), Laura Hämäläinen (kesk.), Outi Kauria (kesk.), Tanja Hartonen (ps.), Pekka Pöyry (kesk.), Sami Järvinen (ps.), Anne Puntanen (sd.), Liisa Ahonen (kd.), Jatta Juhola (sd.), Riitta Hassinen (sd.) ja Mali Soininen (kok.).

Vaalitilastojen lähteet: Oikeusministeriö ja Yle, kuva Oskari Valtolasta: Ismo Funke