Mikkelin taidemuseo sai merkittävän teoslahjoituksen

Kaksi taideteosta seinällä.

Mikkelin taidemuseo on saanut taideteoslahjoituksen mikkeliläiseltä pariskunnalta, Maria-Liisa ja Harri Hyvöseltä. Lahjoitus sisältää teokset kahdelta suomalaisen kultakauden taiteilijalta, Eero Järnefeltiltä (1863–1937) ja Juho Rissaselta (1873–1950).

Eero Järnefeltin ajoittamaton öljyvärimaalaus on tutkielma metsän kivilouhikosta. Maisemamaalauksella oli keskeinen asema Järnefeltin tuotannossa, ja tässäkin pienikokoisessa maalauksessa tulee esille hänen tyylilleen ominainen tarkkasilmäisyys luonnon yksityiskohtiin ja valojen ja varjojen tutkimiseen. Teos on harvoin ollut julkisesti esillä; vuonna 1986 maalaus oli mukana Taidekeskus Retretin kattavassa Eero Järnefelt -näyttelyssä.

Juho Rissasen hiili- ja vesiväripiirustus vuodelta 1927 on luonnos Suomen kansallisteatterin aulassa olevaan Helkajuhla-freskoon. Rissanen sai vuonna 1926 tehtäväkseen toteuttaa viisiosaisen maalaussarjan teatterin lämpiöön, jota nykyisin kutsutaan freskoaulaksi. Freskojen aiheena on Sääksmäen Ritvalan kylässä kevään kunniaksi pidetty juhla, joka pohjautuu vanhaan muinaissuomalaiseen perinteeseen. Tähän taidemuseolle lahjoitettuun luonnokseen Rissanen on hahmotellut freskon keskiosaan, Tulenpalvonta-nimiseen maalaukseen, kuuluvan mieshahmon. Mallina on ollut Kansallisteatterin näyttelijä, Herman ”Hemmo” Kallio (1863–1940). 

Mikkelin taidemuseo ottaa ilolla lahjoituksen vastaan ja kiittää Maria-Liisa ja Harri Hyvöstä merkittävästä kulttuurisesta huomionosoituksesta Mikkelin kaupunkia ja sen taidemuseota kohtaan. Lahjoitetut teokset on liitetty Mikkelin kaupungin taidekokoelmaan. Teokset ovat yleisölle nähtävissä Mikkelin taidemuseon työpajatilassa 13.2.2022 saakka.