Essoten alueelle uusia suosituksia kontaktien vähentämiseksi

Nainen kasvomaskissa, taustalla koronaviruksen mikroskooppikuvia.

Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä totesi tiistaina 8.2. Essoten alueen koronaepidemiatilanteen hyvin vakavaksi.

Essoten terveydenhuollon yksiköissä henkilökunnan poissaolot koronan vuoksi ovat mittavia. Sairaalahoidon tarve vaatii resursseja kiireettömästä hoidosta. Essotessa on keskeytetty resurssipulan vuoksi kokonaan kiireetön leikkaustoiminta erikoissairaanhoidossa.

Vaikka rokotekattavuus alueella on valtakunnan kärkeä, on taudin ilmaantuvuus kivunnut erittäin korkeaksi. Alueellisten testauskäytäntöjen erojen vuoksi ilmaantuvuusluvut eivät ole enää vertailtavissa sairaanhoitopiirien kesken. Essotessa testataan edelleen rokotustaustausta riippumatta, ja tartunnan saaneet pystytään kontaktoimaan noin vuorokauden reagointiajalla.

– Päädyimme asettamaan alueelle kaksi uutta suositusta. Lainsäädäntöön perustuvia uusia rajoituksia ei sen sijaan esitetä aluehallintovirastolle. Epidemiaa pitää pystyä nyt hillitsemään kansalaisten omaan harkintaan perustuvilla toimilla, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo.

Koronanyrkki päätyi suosittamaan koko alueelleen enintään viiden henkilön kokoontumisrajoitusta helmikuun loppuun asti. Toinen suositus kohdistuu työnantajille laajaan etätyöhön siirtymiseen Mikkelin, Juvan, Mäntyharjun ja Pieksämäen seuduilla niin ikään 28.2. asti.

– Näissä neljässä kunnassa on erityisen suuri riski, että tauti leviää työyhteisöissä liian nopeasti. Aikuisväestön kontaktien määrää pitää saada vähennettyä epidemiahuipun tasaamiseksi, Seppälä muistuttaa.

Koronanyrkki arvioi tilannetta uudestaan 22. helmikuuta. Kuluvan viikon maanantain ja tiistain aikana on todettu yhteensä 415 uutta koronavirustartuntaa.