Essoten alueella yhä paljon koronatartuntoja – Suositukset säilyvät ennallaan

Koronavirus.

Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tiistaina 22.2. arvioimaan koronaepidemian tilannetta. Essoten koronatestaus on jatkunut entisin suosituksin ja antaa luotettavaa tietoa alueen tautitilanteesta, joka on edelleen kasvava ilman näkyä laskusuunnasta. Sen sijaan alueiden välisiä eroja ei pystytä enää erilaisten testauskäytäntöjen vuoksi vertailemaan.

Kuluvan viikon kahden ensimmäisen päivän aikana on todettu 705 koronatartuntaa, päiväkohtainen keskiarvo on yli 350. Koko viime viikon keskiarvo päivää kohti oli 252.

– On helpottavaa, että osastopaine laskee, vaikka tartuntamäärät kasvavat. Rokotteiden teho vakavaa tautimuotoa vastaan on meillä osastoilla ihan selkeästi näkyvissä, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä sanoo.

Koska alueen rokotekattavuus on korkealla, aluehallintoviraston asettamille ja lainsäädäntöön perustuville järeimmille koronarajoituksille ei ole perusteita. Rajoituksista voimassa ovat enää asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisen käytön rajoitukset 6.3. asti. Tähän Essote esittää vielä jatkoa aluehallintovirastolle.

Myös alueelliset suositukset jatkuvat. Kaksi viikkoa sitten asetetut suositukset päätettiin jatkaa 13.3. asti voimassa oleviksi ja niitä arvioidaan seuraavan kerran 8. maaliskuuta.

– Nämä koskivat kokoontumissuositusta enintään viidelle henkilölle koko alueellamme, laajaa etätyösuositusta Mikkelin, Juvan, Mäntyharjun ja Pieksämäen seuduilla, sekä terveydenhuollon ryhmätoimintojen tauollapitoa. Näitä päätettiin jatkaa talvilomakauden yli 13.3. asti, Seppälä tähdentää.

Suosituksia on edelleen järkevää noudattaa epidemian hallinnassa pysymiseksi ja lomakauden tuoman liikkuvuuden vuoksi. Essoten suositukset kasvomaskin käytöstä kaikissa kodin ulkopuolisissa sisätiloissa jatkuu. Suositukset ovat Essoten, eivätkä aluehallintoviranomaisten, joten viime kädessä niiden noudattaminen on ihmisten omalla vastuulla.