Jalkaväkimuseon peruskorjaukseen tukea valtiolta

Kaksi sodanaikaista tykkiä nurmikolla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt tukea kulttuuritilojen perustamiskustannuksiin ja peruskorjauksiin tälle vuodelle yhteensä 5 390 000 euroa. Avustusta myönnettiin kaikkiaan 14 hankkeelle, ja ne rahoitetaan rahapelitoiminnan tuotoista. Mikkelin kaupunki sai avustusta 60 000 euroa Jalkaväkimuseon peruskorjaushankkeeseen vuodelle 2022.

Jalkaväkimuseossa tänä vuonna toteutettavan peruskorjaushankkeen tarkoituksena on saattaa museon ikääntyneet wc-tilat sekä keittiö vastaamaan nykyaikaisia museotoiminnan edellytyksiä. Museon sisäänpääsyt korjataan niin, että liikkumisesteiset henkilöt tulevat jatkossa huomioiduksi museon käyttäjinä nykyistä paremmin.

Hanke on suunniteltu vaiheistettavaksi kolmelle vuodelle. Vuonna 2022 toteutetaan uudet ulkoportaat ja pyörätuolinostimet sekä saneerataan molempiin rakennuksiin WC-tilat liikuntaesteisille soveltuvaksi. Mikäli hanke saa avustusta jatkossakin, on vuonna 2023 tarkoitus peruskorjata keittiö- ja henkilökunnan tilat sekä vuonna 2024 maalata julkisivut ja tehdä roska-astioille alueen ilmeeseen sopiva jätekatos.

Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 254 000 euroa. Avustusta haettiin tälle koko summalle vuosien 2022–24 ajalle. Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää avustusten myöntämisestä vuosittain, joten seuraavan vaiheen totuttaminen varmistuu vasta keväällä 2023. Saadun avustuksen turvin pystytään kuitenkin aloittamaan hankkeen ensimmäinen vaihe.

Jalkaväkimuseo on vuonna 1982 perustettu valtakunnallinen aselajimuseo, joka sijaitsee Mikkelin vanhaa kasarmialueen historiallisessa ympäristössä. Museota ylläpitää Jalkaväkimuseon säätiö. 

Kuva: Paavo Innanen