Taidemuseon Kenen luonto? -näyttelyssä pohditaan luontokuvaa ja se sen roolia yhteiskunnassa

Kolme taulua taidenäyttelyssä.

Luonnon valokuvaamiseen keskittyvä Kenen luonto? -näyttely avautuu Mikkelin taidemuseossa perjantaina 4.3. Taiteen edistämiskeskuksen laaja luontoa käsittelevä valokuvahanke etsii valokuvasta uudenlaisia työkaluja kestävän kehityksen ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

Näyttelyssä nähdään erilaisia luontotulkintoja alan huippunimiltä sekä nousussa olevilta lupauksilta. Näyttelyn on kuratoinut taide-, luonto- ja ympäristökuvauksen dosentti, TaT Juha Suonpää.

 – Viime päivien tapahtumien valossa äkkiseltään saattaa tulla mieleen, mikä voisi olla tärkeämpää kuin rauha. Mutta oikeastaan vielä tärkeämpää on ympäristö ja luonto. Ottaen silti huomioon tragedian, on yhteisöjen opittava kuuntelemaan monenlaisia ääniä. Meillä tulisi olla herkkyyttä ymmärtää ja kuulla. Se vaatii vaivaa. Ilmastonmuutos ei ole helppo, Juha Suonpää muotoilee ajatuksiaan.

– Sen lisäksi että me ihmiset ymmärtäisimme toisiamme, meidän täytyy ymmärtää kokonaisuutta ympärillämme. Siihen työkaluna on taide. Taiteen lähtökohtainen ajatus on se, että se on moniäänistä ja että se yllättää meidät, Suonpää jatkaa.

Valtakunnallisen Kenen luonto? -hankkeen tavoitteena on yhdistää valokuvataiteilijoita ja luontokuvaajia, tieteentekijöitä sekä kaikkia luonnosta kiinnostuneita pohtimaan yhdessä uutta luontokuvaa sekä sen roolia yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä. Taiteen edistämiskeskuksen koordinoima hanke tuo luontokuvaajat ja valokuvaajat ensimmäistä kertaa yhteen ja haastaa vakiintuneita tapoja katsoa luontoa. Suonpää kiittelee uudenlaista lähestymistapaa.

– Vihdoinkin luontovalokuvaajat ja kuvataiteilijat esittäytyvät yhteisessä näyttelyssä nostaen esiin luonnon moniääniset merkitykset ja kestävän tavan katsoa ja kokea luonto. Näyttelysarjan aloitukseen valitut luontovalokuvaajat ja kuvataiteilijat tuottavat teoksissaan uudenlaisen toimijuuden näkökulman, jossa luonto ei yhtäältä ole kenenkään, toisaalta meidän kaikkien.

Näyttelyyn valitut tekijät: Lauri Eriksson, Mika Honkalinna, Nina Huisman, Juho Jäppinen, Jaakko Kahilaniemi, Sanna Kannisto, Sami Karjalainen, Veera Konsti, Laura Konttinen, Ritva Kovalainen, Harri Larjosto, Lasse Lecklin, Ulla-Mari Lindström, Esko Männikkö, Anna Niskanen, Tuula Närhinen, Riitta Päiväläinen, Antti-Jussi Rantala, Perttu Saksa, Juha Taskinen, Noora-Maija Tokee ja Markus Varesvuo.