Koronatestien määrä putosi hiihtolomaviikolla – Tartuntojen kasvu on tasaantumassa

Koronanäytteenoton ovi sairaalalla.

Essoten alueella todettiin viime viikon aikana 1380 koronavirustartuntaa. Määrä on reilut 400 vähemmän kuin edeltäneellä viikolla, mutta lukemiin on vaikuttanut myös selkeästi vähäisemmät testimäärät koulujen hiihtolomaviikon aikana.

– Laskusta ei voi vielä puhua, sillä positiivisten testitulosten osuus kasvoi kuitenkin 48 prosentista 52 prosenttiin. Tartuntojen kokonaismäärän putoaminen selittyy täysin hiljaisesta testausviikosta, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä toteaa.

Essoten alueella on koronataudin vuoksi sairaalahoidossa yhteensä 14 potilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Testauskäytännöt ympäri maan ovat hyvin erilaisia. Seppälä muistuttaa myös, että jos koronatestissä käy muualla kuin Essoten testissä, tulee kontaktointi tuloksesta ja todistuksesta hoitaa myös testaavan tahon, esimerkiksi työterveyshuollon kanssa.

Essoten alueen koronakoordinaatioryhmä tarkastelee koronatilannetta seuraavan kerran tiistaina 8.3.

Uusi rokote kiinnostaa

Essote aloitti tänään Nuvaxovid-koronarokotteen jakelun. Rokote on valmistettu perinteisellä menetelmällä koronaviruksen piikkiproteiinista. Sitä suositellaan henkilölle, joille ei voida antaa mRNA-rokotetta, kuten BioNTech-Pfizerin tai Modernan koronarokotetta.

Nuvaxovid-rokotteen alaikäraja on 18 vuotta ja sitä annetaan kaksi annosta. Rokotteen säilyvyys on lyhytaikaista, joten hävikin minimoimiseksi sitä voi saada vain Mikkelin keskussairaalan rokotuspisteellä ajanvarauksella maanantaisin ja tiistaisin (kello 8–15).

– Tämä on herättänyt kiinnostusta ajanvarausten perusteella. Rokotteen säilyvyys on haastava, sillä pullollisesta saadaan 10 annosta, jotka on käytettävä kuuden tunnin aikana rokotepullon avaamisesta. Siksi voimme jakaa sitä vain ajanvarauksella ja Mikkelissä, koska saatavuuskin on rajallista, Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström kertoo.

Myös kolmannen koronarokoteannoksen saatavuuteen on tullut muutoksia. THL suosittelee kolmatta koronarokoteannosta nyt myös 12–17-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville BioNTech-Pfizerin koronarokotteella. Tälle ikäryhmälle kolmas annos voidaan antaa kuuden kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Kolmas annos voidaan antaa myös muille 12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi rokotustodistusta varten. 5–11-vuotiaiden kolmansiin rokoteannoksiin ei ole toistaiseksi myyntilupaa.

THL suosittelee myös, että testillä vahvistetun koronataudin sairastaneille ja yhden rokoteannoksen saaneille riskiryhmään kuuluville 12–17-vuotiaille tarjotaan tehosteena toista rokoteannosta. Toista annosta suositellaan, kun kuusi kuukautta ensimmäisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta koronataudista on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.