Junalla Eurooppaan! Mikkeliläisnuoret edustivat Suomea Prahan ympäristökasvatuskonferenssissa

Kolme nuorta rautatieasemalla, taustalla asemahalli.

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarja asettuu nyt rautateiden kalkkeeseen ja porhaltaa pienen merimatkan jälkeen kohti Keski-Eurooppaa.

Pandemia ja sota eivät estäneet kauan odotettua ja tarkkaan suunniteltua reissua. Kolmen nuoren ja yhden aikuisen retkue Prahassa järjestettyyn ympäristökasvatuskonferenssiin aloitti matkansa 10.3. ja palasi Suomeen 15.3.

Kyseessä oli Erasmus+-hankkeen, Prahan kaupungin, paikallisten järjestöjen ja verkostojen järjestämä eurooppalaisten nuorten konferenssi, joka kokosi 120 nuorta keskustelemaan ajankohtaisista ilmastoasioista. Erikoista ja rohkeaa mikkeliläisten reissussa oli se, että se tehtiin ilmastoystävällisesti maitse ja meritse.

Nuorisotyö ilmastotoivon rakentajana -hankkeen vetäjä, Mikkelin kaupungin nuorisopalveluiden Ulla Pötsönen on itse kokenut junareissaaja. Mukaan Keski-Eurooppaan lähtivät Rantakylästä Eero Koikkalainen, Ristiinasta Valma Pettinen sekä Esedulta Jade Venäläinen.

Mikkelistä Turun kautta ruotsinlaivalle, sitten junalla Tanskan ja Saksan halki kohti määränpäätä, Tšekin pääkaupunkia Prahaa. Paluumatkan osalta, aikataulusyistä, vain siirtymä Puolan Varsovasta Helsinkiin tehtiin lentäen – potkurikoneella eli vähemmän saastuttavalla ilmailun vaihtoehdolla. Kyseessä oli nuorille ainutlaatuinen seikkailu, joka rahoitettiin osin Erasmuksen ja osin nuorten hakemasta Mikkelin kaupungin perintörahastosta.

– Nuoria tietysti kiinnostaa toisten samanmielisten nuorten tapaaminen ja Suomen edustaminen tällaisessa kansainvälisessä tilaisuudessa, Ulla Pötsönen kertoo.

Paikan päällä jokainen ryhmä muun muassa esitteli ilmastotekoja omasta kaupungistaan. Samalla aikuiset ympäristökasvattajat, opettajat ja tutkijat pääsivät vaihtamaan ajatuksiaan, miten lapsia ja nuoria opetetaan ympäristökasvatukseen liittyen.

Junamatkustaminen avartaa maailmankuvaa

Ulla Pötsönen teki viitisen vuotta sitten tietoisen valinnan ja vähensi lentomatkustamistaan radikaalisti. Hänestä tuli ympäristöystävällisen ja hitaamman matkustamisen puolestapuhuja.

Pötsönen korostaa junalla reissaamisen antia myös maantieteellisen ymmärryksen näkökulmasta: etäisyydet ovat maitse matkustaessa yhtäkkiä toisenlaisia kuin lentoliikenteen vinkkelistä. Pötsönen kertookin mielellään lentomatkustamisen vaihtoehdoista positiivisesti ja kannustaa ihmisiä rohkeasti kokeilemaan erilaisia reissaamisen muotoja.

– Korona on kaiken lisäksi muuttanut ihmisten asennetta. Usein kysytäänkin, onko aivan pakko matkustaa ja nyt myös lähikohteet on löydetty uudella tavalla. Toki on paljon matkoja, joita pitää tehdä, ja tällöin usein lentomatkustaminen on välttämätöntä, Pötsönen pohtii.

– Juna on myös edullinen vaihtoehto, Pötsönen sanoo, mutta myöntää, että junareissut vaativat tavallista enemmän suunnittelua, joustamista ja varavaihtoehtojen kartoittamista. Myös majoituskohteet täytyy yleensä pitkillä siirtymillä katsoa valmiiksi.

Ympäristöarvojen lisäksi junailuun liittyy matkustamisen romantiikkaa: Vaihtuvien maisemien ja erilaisten kohtaamisten runoutta, jota lentokoneet eivät tarjoile. Ja usein tärkeämpää onkin matka eikä määränpää.

Kuva: Hampurin päärautatieasemalla Jade Venäläinen, Eero Koikkalainen ja Valma Pettinen.

***

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarja viestii Mikkelin kaupungin arvoja. Juttusarjassa julkaistaan uusi artikkeli viikoittain vuoden 2022 loppuun asti.

Onko sinulla juttuidea? Kerro siitä meille osoitteeseen viestinta@mikkeli.fi.