Ukrainasta tulevan koiran, kissan tai fretin tulee käydä Suomessa eläinlääkärillä

kissa haukottelee

Ukrainalaiset ovat joutuneet lähtemään kodeistaan sotaa pakoon. Pakolaisten mukana myös Suomeen tulee lemmikkejä, jotka ovat oman perheensä rakkaita perheenjäseniä. Lemmikin tuominen Ukrainasta Suomeen on sallittua, mutta muutamia asioita on maahantulijoiden ja heitä auttavien hyvä huomioida, jos lemmikin tuomista Suomeen suunnitellaan tai lemmikki on jo saapunut Suomeen. 

Ukrainassa esiintyy ekinokokkoosia ja lähinnä luonnoneläimissä raivotautia. Ukrainassa on koirien rokotuspakko raivotautia vastaan. Koska Ukrainasta pakenevat tulevat Suomeen kiireessä, koirien ekinokokkilääkitys ja koirien, kissojen sekä frettien mikrosirutus ja raivotautirokotus vasta Suomessa. Varmuuden vuoksi Ruokavirasto ohjeistaa, että 30 vuorokauden ajan ukrainalaisilla lemmikeillä ei tule olla kontakteja muihin eläimiin ja ihmisiin, koirat pitää ulkoiluttaa hihnassa ja ekinokokkiriskin vuoksi koirien ulosteet kerätä ja hävittää sekajätteen mukana. Ukrainalaisten lemmikinomistajien tulee ottaa yhteys kaupungin/kunnaneläinlääkäriin tai yksityiselle eläinlääkäriasemalle 3 vuorokauden sisällä maahan saavuttuaan. Mikkelin kaupungineläinlääkäreiden ajanvaraus ma – pe klo 8.00 – 11.00, puh. 015 366 218.

Ruokaviraston ohje:
ukrainaksi: Домашні тварини, щоі супроводжують осіб, які рятуються від  війни в Україні: tiedote_pakeneville_ukraina_fi-uk_2.pdf (ruokavirasto.fi)
suomeksi: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/tuonti-ja-vienti/tuonti-eun-ulkopuolelta/elaimet-ja-elainperaiset-tuotteet/ajankohtaista/
englanniksi: https://www.ruokavirasto.fi/en/companies/import-and-export/import/animals-and-animal-products/topical/

Lisätietoa toimijoille Mikkelin, Hirvensalmen, Kangasniemen, Mäntyharjun ja Pertunmaan alueella:
Terveysvalvonnan johtaja, Mikkelin seudun ympäristöpalvelut, Maria Tirkkonen p. 040 129 5120, maria.tirkkonen@mikkeli.fi