”Kengännauhojen tuijottelu saa loppua” – Olli Jokisen valmentama Jukurit hiljensi epäilijät

Olli Jokinen valmentamassa pelaajia, taustalla yleisöä katsomossa.

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarja onnittelee Mikkelin Jukureita historian ensimmäisestä Liigan pudotuspelipaikasta!

Mikkeliläiset tottuivat jääkiekkomenestykseen Jukurien Mestis-vuosina. Mestaruuksia toiseksi ylimmällä sarjatasolla saavutettiin peräti seitsemän. Syksyllä 2016 liigataipaleensa aloittanut Jukurit pelaa keväällä 2022 ensimmäistä kertaa pudotuspeleissä. Kruununa voittajaa odottelee legendaarinen Kanada-malja.
                        
Jukurien menestys kaudella 2021–22 henkilöityy paljon päävalmentaja Olli Jokiseen. Moni jääkiekon ystävä hieraisi silmiään keväällä 2021, kun Jukurit julkisti uuden käskyttäjänsä. NHL:ssä pitkän uran pelannut Jokinen oli yllätysvalinta, eikä hänellä vielä ollut kokemusta ammattilaisjoukkueen valmentamisesta. Mikkelissä Jokinen on valmennustiiminsä kanssa onnistunut luomaan lujan joukkuehengen ja voittavan ryhmän. Epäilijät ovat hiljentyneet.

– Valmentajana ensimmäinen vaatimukseni on se, että jokainen pelaaja on oma itsensä ja tuo oman persoonansa joukkueen arkeen, Jokinen kertoo haastattelussa ennen Liigan runkosarjan viimeisiä kierroksia.

 – Vaatimustaso meillä Jukureissa on paljon samanlainen, mitä muillakin ja sellainen, johon itse totuin pelaajana, yli 1200 NHL:n runkosarjaottelua pelannut Jokinen sanoo.

– On erittäin tärkeää, että pelaajat itse ovat kiinnostuneita kehittymisestään ja että toimitaan mukavuusalueen ulkopuolella. Se kehittää kaikkein eniten. Harjoitusten vaatimustaso on niin ylhäällä kuin voi olla. Kultaista keskitietä ei ole, pelaaja joko kehittyy tai menee huonommaksi. Kaikki lähtee asenteesta ja ymmärryksestä. Samalla täytyy olla henkisesti läsnä, Jokinen luettelee teesejään.

Jukurien alkukausi syksyllä 2021 sujui yskähdellen, mutta sitten alkoi löytyä ajoittain hirmuinen vire. Jääkiekkoasiantuntijat ryhtyivät puhumaan NHL-tyylillä pelaavasta joukkueesta, jonka itseluottamus kasvaa ottelu toisensa jälkeen. Jokisen mukaan Jukurit on kauden mittaan löytänyt identiteettinsä.

– Jukurit on työteliäs, suoraviivainen ja hyvin luisteleva joukkue. Pelaajien kesken vallitsee suuri veljeys ja toisista välittäminen. Kaikki haluavat kuulua porukkaan. Treeneissä mennään täysillä, mutta sitten pukukopissa saatetaan laulaa karaokea, Jokinen kertoo ja paljastaa, ettei ole koskaan ollut yhtä hyvähenkisessä porukassa. Ei, vaikka pelaajauralla kuopiolainen pelasi peräti kymmenessä NHL-seurassa ja lukuisissa turnauksissa Suomen leijonapaidassa.

NHL-haave muhii mielessä – Nyt koti on Mikkelissä ja Helsingissä

KalPassa ja HIFK:ssa Suomessa pelannut Olli Jokinen edusti NHL:ssä muun muassa Los Angeles Kingsiä, New York Islandersia, Calgary Flamesia ja Winnipeg Jetsiä. Parhaiten hänet muistetaan Florida Panthersin paidasta. Auringonpaisteen osavaltiossa Jokinen oli myös arvostettu kapteeni.

Nyt valmentajana Jokisella on sama haave kuin nuorena pelaajana – jääkiekon myyttiset kolme kirjainta: NHL. National Hockey League. Mutta vaikka Jokinen pelasi taalaliigassa pitkään, ei valmennuspesti eurooppalaiselle aukene Atlantin takana yhtä helposti kuin pohjoisamerikkalaiselle.

– NHL:ssä valmentaminen on vielä kaukainen haave. Sen eteen tehtävä työ on pitkä ja kivinen. Tällä hetkellä kaikki energia keskittyy Jukureihin ja näiden pelaajien auttamiseen, ketä täällä on, Jokinen sanoo.

Vaikka Jokinen on lähtöisin Kuopiosta, on hänellä Mikkeliinkin jo aiempi yhteys. Jokisen isä Matti Jokinen pelasi Jukureissa 1970-luvulla, tosin ennen Ollin syntymää, mutta täti on pitkään asunut Mikkelissä. Olli myös vieraili monena lapsuutensa kesänä Mikkelissä, mutta 30 vuodessa kaupunki on muuttunut melkoisesti. Muuttaminen Floridan lämmöstä Suomeen oli koko Jokisen perheelle uusi seikkailu.

– Hyvillä mielin tänne tulin. Mikkeli on kiva pieni kaupunki ja arki on sujunut. Vapaa-ajalla täällä tulee paljon urheiltua, tennistä ja padelia paukutteleva Jokinen kertoo.

Jokisen perhe on asettunut Helsingin Punavuoreen. Kahden kaupungin välillä sukkulointi vapaina viikonloppuina ei pahemmin tunnu istumalihaksissa. Elämä oikeasti pitkien etäisyyksien Yhdysvalloissa on antanut perspektiiviä välimatkoista.

– Floridassa saatoin istua kaksi tai kolme tuntia autossa päivän aikana; tunti meni siihen, kun vei lapset kouluun eli siellä kyllä tottui pidempiin matkoihin. Autossa tai junassa istuminen ei hetkauta, Jokinen kertoo.

Ilman perheen tukea tätäkään elämänvaihetta ei olisi voinut toteuttaa. Jokinen tuntee suurta kiitollisuutta.

– Iso kiitos vaimolle, että hän on antanut minulle mahdollisuuden seurata taas unelmiani. Hän pyörittää paljon arkea Helsingissä, perhe on kotiutunut hyvin ja lapset oppivat samalla suomen kieltä. Tämä on hieno mahdollisuus myös heille nähdä taas maailmaa. Jääkiekkoilijan elämä kun on sellaista, että minne niin sanotusti viedään, sinne sitten perustetaan tukikohta, jota sanotaan kodiksi.

Mikkeli voi olla rohkeasti ylpeä Jukureistaan

NHL:n runkosarjassa ”Päällikkö” Jokinen takoi urallaan kunnioitettavat tehopisteet 321+429. Taistelu mestaruudesta eli himoitusta Stanley Cupista jäi kuitenkin vähäiseksi, tilille kun kertyi vain kuusi pudotuspeliottelua. Suomen mestaruuden Jokinen saavutti HIFK:n paidassa keväällä 1998. Maajoukkueen kanssa Jokinen oli saavuttamassa muun muassa olympiahopeaa 2006 ja World Cupin kakkossijaa 2004. Yksittäistä parasta muistoa pitkältä pelaajauralta Jokinen ei nosta esiin, vaan puhuu mieluummin matkasta.

– Ehkä paras muisto menneeltä uralta on matka ja se, että on nähnyt maailmaa ja on päässyt haastamaan itseään jatkuvasti. Tietysti voitot ja tappiot kuuluvat siihen matkaan, mutta enemmänkin merkitsevät päivittäinen työnteko ja sitoutuminen ja se, että vaikeuksien kautta on aina saanut kaivettua itsensä montusta. Se on päällimmäisenä mielessä, Jokinen summaa.

Jukurien faneille ja kaikille mikkeliläisille Jokisella on painokkaat ja kannustavat terveiset.

– Toivottavasti Mikkelin itsetunto nousee Jukurien myötä ja ihmiset voisivat olla ylpeitä Jukureista! Kengännauhojen tuijottelu saa loppua, leukaa vain ylös ja ylpeyttä siitä, mitä tässä kaupungissa on.

Koronarajoitusten jälkeen jäähallin katsomotkin ovat taas täyttyneet, juuri kevään isojen pelien kynnyksellä.

– Jukurit jättää jäälle kaiken ja liveurheilu antaa paljon. Pelaajat myös saavat yleisöstä lisää virtaa, joten kaikki tuki tarvitaan katsomoon, Jokinen sanoo.
 

***

Kuva: Mikko Kankainen

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarja viestii Mikkelin kaupungin arvoja. Juttusarjassa julkaistaan uusi artikkeli viikoittain vuoden 2022 loppuun asti.

Juttuvinkin Jukureista ja Olli Jokisesta lähetti kaupunginvaltuutettu Petri Pekonen.

Onko sinulla juttuidea? Kerro siitä meille osoitteeseen viestinta@mikkeli.fi.