Essoten koronanyrkki päivitti strategiaansa – Testausta ja jäljitystä karsitaan

Nainen kasvomaskissa, taustalla koronaviruksen mikroskooppikuvia.

Essoten alueen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tiistaina 29.3. Koronatilanne alueella jatkuu vaikeana, sillä tartuntamäärät ovat pysyneet korkealla ja sairaalahoitoa tarvitsevia on paljon. Samaan aikaan myös Essoten henkilöstöä on merkittävästi poissa työstä tartuntatautien vuoksi.

– Tilanne kuormittaa voimakkaasti Essoten palveluita, sillä suuri osa koronan torjumiseen tehdystä työstä on jouduttu toteuttamaan lisätöinä. Käynnissä olevat hoitoalan työtaistelutoimet hankaloittavat resursointia entisestään, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kertoo.

Myös Ukrainan sotatilan aiheuttama maahantulo kuormittaa terveydenhuollon palveluita alueella. Koronanyrkki päätti muuttaa alueellista koronastrategiaa testaamisen ja jäljittämisen suhteen. Muutosten suunta perustuu kansalliseen strategiaan. Testaamista ja jäljittämistä kavennetaan tiukemmin sote-alalle ja riskiryhmiin kuuluviin.

– Oireilu tai positiivinen kotitestin tulos ei enää edellytä viralliseen koronatestiin hakeutumista, jollei ole sote-työntekijä, raskaana tai vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluva, Seppälä ohjeistaa.

Jos työstä ei voi olla poissa omalla ilmoituksella tai ei kuulu työterveyshuollon piiriin, voi testiin hakeutua saadakseen sairauslomatodistuksen.

– Kaikkein tärkeintä nyt olisi, että jos sairastuu, sairastettaisiin kotona, eikä mentäisi työpaikalle, oppilaitoksiin tai päivähoitoon. Oli sitten kyseessä varmennettu korona tai jokin muu tauti, Seppälä painottaa.

Jäljitystä eli virallisessa koronatestissä positiivisen tuloksen saaneiden kontaktointia supistetaan 1.4. alkaen. Testituloksesta lähetetään aina tekstiviesti. Positiivisesta testituloksesta soitetaan enää vain yli 60-vuotiaille. Alle 60-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat ja raskaana olevat ohjeistetaan tekstiviestissä.

– Koronavirustartunnoista on tullut jo niin yleisiä, että resurssimme eivät riitä kaikkien henkilökohtaiseen kontaktointiin. Taudin leviämisen ehkäisy on nyt kohdistettava tiukemmin sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköihin, Seppälä perustelee.

Vakavista koronavirusoireista tulee edelleen ottaa yhteyttä päivystysapuun numerossa 116 117.