Mikkelin pääkirjastolla vietetään Vaatevallankumous-päiviä 11.–14.4.

Vaatteita hengareissa.

Kirjasto tukee nuoria ympäristötunteiden käsittelyssä myös vaatteiden suhteen.

Vaatteet ovat aiheena Vaatevallankumous-päivillä 11.–14.4. sekä konkreettisesti että niiden tuotantoon liittyvien ongelmien kannalta. Keskiviikkona 13.4. pääkirjaston Mikkeli-salissa järjestetään Verta, hikeä ja T-paitoja -tilaisuus. Tilaisuudessa näytetään samannimisen dokumenttisarjan jakso ja tavataan sarjassa esiintyvä somevaikuttaja Joona Puhakka. Sarjassa neljä intohimoisesti vaatteisiin suhtautuvaa nuorta suomalaista vaikuttajaa matkustaa Myanmariin ottamaan selvää vaateteollisuudesta ja pikamuodin synnystä. He myös työskentelevät paikallisten työtekijöiden kanssa puuvillapelloilla ja nahka- ja vaatetehtaissa. Verta, hikeä ja T-paitoja -tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Kirjastolla pidetään myös kaksi nuorille tarkoitettua, maksutonta vaatepajaa, joihin voi tuoda vaatteen paikan päällä tehtävää pientä korjausta tai muokkausta varten. Omatoiminen tekeminen on yhtä lailla mahdollista ja siihen voi saada opastusta. Pajassa on myös vaatehuollon niksinurkka. Pajaa pitävät tiistaina 12.4. Esedun tekstiili- ja muotialan opiskelijat ja keskiviikkona 13.4. kaupungin työpajojen nuoret ohjaajiensa kera. Kaikkien neljän päivän ajan on nuortenosasto Hengarissa nuorten vaatteidenvaihtotori, joka toimii ”tuo tullessas, vie mennessäs” -periaatteella.

Huhtikuun alusta lähtien pääkirjastolla on esillä vaate- ja käsityöaiheisia kirjastoaineistoja. Kirjastosta voi lainata myös käsityövälineitä.

– Pidämme kirjastossa tärkeänä tukea kestävää kehitystä ja kädentaitojen harrastusta. Ympäristötunteita voi käsitellä myös kirjallisuuden avulla. Lumme-Finna-verkkokirjastosta löytyy Toivon kirjahylly, jonka kirjoissa käsitellään ilmastonmuutosta toivon ja toiminnan näkökulmasta, kertoo kirjastopäällikkö Sylvia Stavén.

Kirjastoviikon jälkeen Vaatevallankumous siirtyy Rantakylän yhtenäiskoululle, jossa järjestetään 20.–22.4. vaatteidenvaihtotori oppilaille sekä muuta toimintaa osana koulun Ilmastokevättä.

Kirjaston Vaatevallankumous liittyy valtakunnalliseen Nuoret ja ympäristötunteet -hankkeeseen, jossa kokeillaan kirjastojen ympäristö- ja ilmastotoimintaa nuoria kiinnostavalla tavalla. Hanketta toteuttavat Mikkelissä seutukirjasto ja nuorisopalvelujen Nuorisotyö ilmastotoivon rakentajana -hanke. Tapahtumassa yhteistyökumppaneina ovat lisäksi Arjen kiertotalous (ARKI) -hanke ja Mikkelin kaupungin nuorten työpajat. Tapahtuma kytkeytyy kansainväliseen Vaatevallankumous (Fashion Revolution) -kampanjaan, jonka tavoitteena on tehdä vaateteollisuudesta vastuullisempaa.

Vaatevallankumouksen tapahtumat

Verta, hikeä ja T-paitoja -tilaisuus pääkirjaston Mikkeli-salissa ke 13.4. klo 1213. Vapaa pääsy.

Vaatepajat nuorille ti 12.4. klo 1619.30 ja ke 13.4. klo 1014 pääkirjastolla. Maksuton.

Nuorten vaatteidenvaihtotori pääkirjaston Hengarissa 11.–14.4. make klo 1018, to klo 1015.30

Vaatevallankumous oppilaille Rantakylän yhtenäiskoululla 20.22.4.