Kaupunginorkesteri levyttää tänä keväänä pääkapellimestari Erkki Lasonpalon johtamana

Kapellimestari ja orkesteri.

Mikkelin kaupunginorkesteri valmistautuu levyttämään kaksi Kalevi Ahon konserttoa Mikaelissa Saimaa Sinfoniettan kanssa pääkapellimestari Erkki Lasonpalon johtamana. Tuleva äänite julkaistaan kansainvälisen BIS-levy-yhtiön listoilta. Ahon Tenorisaksofonikonserton solistina on Esa Pietilä, kun taas Nokkahuilukonserton esittää Eero Saunamäki.

Kalevi Aho on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista säveltäjistämme. Hän on säveltänyt yli 30 konserttoa eri instrumenteille. Hän sai 1970-luvulla suosiota uusklassistisilla sävellyksillään, mutta hieman myöhemmin hän muutti tyyliään modernistisempaan suuntaan. 2000-luvulla Ahon musiikki on alkanut saada jalansijaa myös kansainvälisesti, mistä kertovat muun muassa useat tilausteokset ulkomaisilta solisteilta ja orkestereilta.  

Solisti Eero Saunamäki kuvailee nokkahuilukonserttoa eloisaksi, energiseksi ja vivahteikkaaksi. Teoksessa liikutaan nokkahuilun äänialan ääripäissä bassonokkahuilusta sopraninonokkahuiluun. Teos on Eero Saunamäen Kalevi Aholta tilaama.

Ahon tenorisaksofonikonsertossa taas tunnustellaan taidemusiikin ja jazzin rajapintoja, joissa kummassakin Suomen eturivin saksofonisteihin lukeutuva Esa Pietilä ui kuin kala vedessä. Kontrastisina elementteinä toimivat myös eurooppalainen ja aasialainen musiikkiperinne, jotka synnyttävät kiehtovan hämyisiä soinnillisia maailmoja.

Kapellimestari Erkki Lasonpalo on Mikkelin kaupunginorkesterin pääkapellimestari. Hän toimii myös Lappeenrannan kaupunginorkesterin, Heinäveden musiikkipäivien sekä Sinfoniaorkesteri Vivon taiteellisena johtajana.

Eero Saunamäki työskentelee soolo- ja kamarimusiikkiesiintymisten lisäksi puupuhallinten erikoissoittajana Kaartin soittokunnassa, Linnan juhlista tutun Kaartin Combon johtajana, saksofonistina ja laulajana sekä nokkahuilunsoiton opettajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Saunamäki on myös Suomen nokkahuiluseuran perustajajäsen ja puheenjohtaja.

Esa Pietilä on kansainvälistäkin tunnustusta saanut saksofonivirtuoosi ja säveltäjä. Nykymusiikkiin erikoistunut Pietilä on esiintynyt orkesterisolistina useiden eturivin kapellimestarien kanssa. Omien teostensa lisäksi konserttirepertuaariin kuuluu esimerkiksi Eero Hämeenniemen ja Kalevi Ahon Pietilälle säveltämät tenorisaksofonikonsertot, joista jälkimmäinen kuullaan tämän viikon konserteissa Mikkelissä ja Lappeenrannassa.

Kuva: Pihla Liukkonen / Kontrastia