Vieraslajeja torjumaan taas! – Tietoa ja keskustelua pääkirjastolla tiistaina 3.5. kello 16.30–18

Jättipalsami.

Ilmastonmuutoksen myötä Suomen luontoon leviää uusia haitallisia vieraslajeja. Vieraskasvilajit, kuten jättiputki, jättipalsami ja lupiini, leviävät helposti ja kaventavat alkuperäisen kasvilajiston elinmahdollisuuksia. Levitessään vieraskasvilajit heikentävät ympäristön monimuotoisuutta.

Vieraslajeja torjutaan yhä aktiivisemmin erilaisissa hankkeissa sekä yhdistysten ja yksityisten toimesta. Pääkirjaston tilaisuudessa kuullaan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin PURE-hankkeesta, jonka tavoitteena on lisätä tietoa vieraskasvilajeista ja niiden haitallisuudesta ympäristölle. Hankkeessa kehitetään myös tehokkaampia keinoja torjua jättiputkea ja etsitään sille erilaisia hyötykäyttömahdollisuuksia.

Vieraskasvilajit ovat ongelma myös monissa kotipuutarhoissa, joista ne voivat levitä luontoon. Tilaisuudessa pohditaan yhdessä myös sitä, mitä kotipuutarhurit ja kaikki luonnon ystävät voisivat tehdä estääkseen vieraslajien leviämistä.

Vieraslajeista ja Xamkin hankkeesta kertovat projektipäällikkö Tuija Ranta-Korhonen ja lehtori Kirsi Itkonen. Kotipuutarhan hoidon näkökulmasta aihetta kommentoi Mikkelin puutarhayhdistyksen puheenjohtaja Sari Pesonen. Juontajana toimii Mikkelin seutukirjaston kirjastopäällikkö Sylvia Stavén. Nyt on mahdollisuus kuulla viimeisintä tietoa vieraslajeista ja kysyä lisää asiantuntijoilta. Tilaisuus järjestetään pääkirjastolla (Raatihuoneenkatu 6) 3.5. kello 16.30–18. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.