Naisvuoren näkötorni kunnostetaan loppuvuoteen mennessä

Naisvuoren torni ilmasta kuvattuna.

Hyvää jälkeä kannattaa odottaa. Naisvuoren näkötornin kunnostus hallitsee kaupunkikuvaa monta kuukautta, mutta remontoituna maamerkki komeilee taas Mikkelin ylpeydenaiheena. Perinteinen turistikohde pyritään pitämään osittain auki kesän aikana.

Mikkelin Naisvuorella kohoava näkötorni valmistui samana vuonna kuin kaupungintalo eli 1912. Myös arkkitehtina oli sama mies: Selim A. Lindqvist. Vesitornirakennus ei ole ollut vesitorni enää sitten 1950-luvun, joten torni on palvellut näköalatornina.

Nyt Naisvuoren tornia kunnostetaan suuremmin kuin vuosikausiin. Rapistunut julkisivu remontoidaan ja samalla uusitaan tornin valaistus. Ikkunat ja ulko-ovet vaihdetaan tai kunnostetaan ja vesikate sekä julkisivupellitys kunnostetaan. Arkkitehtonisia muutoksia ei tehdä. Korjaustoimenpiteissä huomioidaan kulttuuri- ja rakennushistorialliset arvot.

Projektipäällikkö Jari Marttinen kaupungin konserniyhtiö Naistingilta kertoo, että remontti kestää loppuvuoteen saakka.

– Tornin nykyinen pinnoite poistetaan ja pinnoitetaan uudestaan. Myös teräsvauriot korjataan, Jari Marttinen kertoo työstä.

Mikkelin kaupungin kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttinen lisää, että tornin pilareiden pinta piikataan. Pilarien alkuperäinen kantikas muoto palautetaan. Edellisessä korjauksessa vuonna 1987 ei ole onnistuttu pitämään rakenteiden alkuperäistä muotoa, kun suojabetonointi on edellisen kerran uusittu.

– Tornin värit palautetaan lähemmäs alkuperäistä ilmettä. Vihreä väritys ylhäällä laskeutuu hieman alemmas, Hyttinen kertoo.

Marttinen paljastaa vielä, että väritutkimus on osoittanut mielenkiintoisia seikkoja tornin värihistoriasta. Aikoinaan torni on ollut selvästi värikkäämpi, sillä valkoisen maalin alta on löytynyt sinistä ja okraa. Lopulliset värisävyt kuitenkin määritellään myöhemmin.

Paikat kerralla kuntoon miljoonan euron hankkeella

Remontin Naisvuorella tekee kuopiolainen Pinnoitus-Pekka Oy. Päivitetyn kustannusarvion mukaan uudistus valaistusratkaisuineen ja suunnittelukustannuksineen maksaa miljoona euroa. Naisvuoren tasanteen puiston kohentamistyöt eivät kuulu budjettiin, vaan ne toteutetaan erikseen myöhemmin. Tornin uudesta valaistuksesta vastaa mikkeliläinen valaistussuunnittelija Elisa Hillgen. Tavoitteena on asentaa moderni valaistus, joka mahdollistaa helposti erilaiset teemavalaistukset.

– Hankkeen laajuus muuttui hieman alkuperäisestä, mutta nyt pysymme kyllä budjetissa, kiinteistöjohtaja Hyttinen sanoo.

Naisvuoren tornissa toimiva kahvila pystyy palvelemaan asiakkaita kesän aikana pienin muutoksin ja erityisjärjestelyin. Ulkona kaiteen vieressä vohvelia tai jäätelöä ei kuitenkaan tänä kesänä voi nauttia. Näkötornin huippu on auki juhannuksen tienoilta elokuulle koulujen alkuun asti. Näkyvyys on tavallista huonompi remontin aikaisten suojien vuoksi, mutta ei täysin suljettu.

Hyttisellä ja Marttisella on vielä takataskussaan vinkki liittyen tornin vanhaan vesisäiliöön. Tyhjillään oleva tila soveltuisi jonkinlaiseen toimintaan.

– Jos on ideoita, voi ottaa yhteyttä kaupungin vuokrauspalveluihin. Aiemmin vanhassa vesisäiliössä on järjestetty muun muassa taidenäyttelyitä, Hyttinen kertoo.

Vesitornista tähystyspaikaksi, sitten turistivetonaulaksi

Talvisodan syttyessä vuonna 1939 Naisvuoren 27-metrisestä tornista tehtiin tähystyspaikka, jossa tarkkailtiin vihollisen pommilaivueita. Vesitornitoiminta loppui vuonna 1953, kun kaupungin uusi vesitorni valmistui Kiiskinmäelle.

Vuonna 1963 tornille tehtiin ulkomaalaus, joka uusittiin rappauksen kera vuonna 1971. Viimeisimmän kerran maalaustöitä on tehty 1990-luvulla. Tuolloin myös uusittiin kahvilaosan vesikatteet. Lähetinmasto asennettiin katolle vuonna 1997.

– Näin suurta kunnostusta Naisvuorella ei ole tehty pitkään aikaan. On hienoa, että nyt torni saa taas ansaitsemansa huomion. Kunnostetun tornin avajaisia vietetään sitten, kun on valmista, Jarkko Hyttinen sanoo.

***

Kuva: Kimmo Iso-Tuisku

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarja viestii Mikkelin kaupungin arvoja. Juttusarjassa julkaistaan uusi artikkeli viikoittain vuoden 2022 loppuun asti.
 

Onko sinulla juttuidea? Kerro siitä meille osoitteeseen viestinta@mikkeli.fi.