Mikkelissä järjestetään kansainvälinen kalliotaideseminaari 9.6.2022

Kalliomaalauksia.

Mikkelissä järjestetään kansainvälinen kalliotaideseminaari 9. kesäkuuta. Englanninkielinen seminaari Rock Art on the Water – rock art sites by the seas, lakes and rivers kokoaa Mikkeliin asiantuntijoita kertomaan kalliotaidekohteista sekä niiden tulevaisuuden näkymistä matkailun näkökulmasta Espanjassa, Portugalissa ja Ranskassa. Tämän lisäksi seminaarissa kuullaan tutkijoita Helsingin, Turun ja Lapin yliopistoista.

Kalliotaideseminaarin järjestävät Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n GeoNaCu Saimaa -hanke yhteistyössä kansainvälisen PRAT-CARP-järjestön kanssa. Seminaarin kansainväliset osallistujat saapuvat Suomeen jo maanantaina 6. kesäkuuta. Asiantuntijat vierailevat ensin Laukaan Saraakallion kalliomaalauksilla, josta he siirtyvät Mikkeliin 7.6. Seuraavana päivänä 8.6. ohjelmassa on vierailu Ristiinassa Astuvansalmen kalliomaalauksilla. Seminaaripäivä 9.6. on koko päivän mittainen seminaari Sodan ja rauhan keskus Muistin auditoriossa kello 9.30–16.15.

Seminaari on avoin kaikille kalliotaiteesta kiinnostuneille, mutta tilaisuuteen tulee ilmoittautua. Esityskielet ovat englanti ja espanja. Suomeksi seminaaria voi seurata paikan päällä käännöspalvelun kautta. Tätä varten tarvitset oman puhelimen ja siihen sopivat kuulokkeet. 

Seminaari lähetetään myös etäyhteydellä. Linkki lähetetään ilmoittautuneille seminaaria edeltävänä päivänä.

Ilmoittautumiset tapahtumaan 30.5.2022 mennessä Visit Mikkelin nettisivujen kautta. Tapahtuma on myös Facebookissa.

Astuvansalmella Pohjoismaiden laajin kalliomaalauskokonaisuus

Ristiinan Astuvansalmella sijaitsevat esihistorialliset kalliomaalaukset koostuvat yli 80 kuvasta, joissa esiintyy muun muassa hirviä, ihmishahmoja, veneitä ja kädenjälkiä. Tutkimusten mukaan kuvat on maalattu punamullalla kallioon noin 6000–4200 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Järven puolelta katsottuna kalliosta erottuu luonnon muovaama kasvojen sivuprofiili, jota on kuvattu myös maalausalueen edustalta, sukelluskaivauksissa löytyneissä meripihkariipuksissa. 

Astuvansalmen kalliomaalaukset hyväksyttiin mukaan Euroopan neuvoston Prehistoric Rock Art Trails -kulttuurireittiin vuonna 2019 ensimmäisenä suomalaisena kohteena. Sarakallion kalliomaalaukset liitettiin kulttuurireitistöön vuonna 2020.

GeoNaCu Saimaa -hanke on Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama ja Etelä-Savon maakuntaliiton valvoma hanke, joka toteutetaan yhteistyössä Saimaa Geoparkin kanssa. Hanke kestää vuoden 2022 loppuun saakka.

Kuva: Pihla Liukkonen / Kontrastia