Sähköinen kantaesitys ja energistä minimalismia kaupunginorkesterin konsertissa 25.5.

Tuukka Lehtonen soittaa viuliua.

Mikaelin konserttisali täyttyy jännitteestä, kun vuoronsa saavat kahden nykysäveltäjän teokset Erkki Lasonpalon johdolla. John Adamsin sykkivä ja pyörryttävä Shaker Loops soi kuin hurmiollinen tanssi. Tuukka Lehtonen kantaesittää säveltämänsä monitahoisen Konserton sähköviululle, loopperille ja 11 soolojouselle.

Yhdysvaltalainen John Adams, yksi maailman esitetyimmistä nykysäveltäjistä, on kuvannut itseään "minimalistiksi, joka kyllästyi minimalismiin". Hänen tunnusmerkkejään ovat minimalismille tyypilliset tonaalisuuden tuntu ja vetävä rytminen syke, mutta niiden puitteissa hänelle on ominaista ikään kuin sulkea kaikki kuviteltavissa olevat tyylivaikutteet siipiensä suojaan.

Shaker Loops kuuluu Adamsin esitetyimpiin teoksiin. Teoksen kokoonpanona on jousiseptetti eli seitsemän jousisoittimen kokoonpano tai vaihtoehtoisesti jousiorkesteri; molempia versioita esitetään jatkuvasti ympäri maailmaa. Nimenä Shaker viittaa paitsi jousien tuottamaan tremoloon eli "tärinään", myös Shakerien eli kirjaimellisesti "vapisijoiden" uskonlahkoon, joka vaikutti Adamsin lapsuuden kotiseudulla ja jolle oli tunnusomaista voimakas, pyörremäinen ja hurmoksellinen tanssiminen.

Tuukka Lehtonen sahasi jo pienenä poikana innokkaasti kättään Konsta Jylhän konsertissa. Viulunsoiton opettajaksi hän valmistui 1996 Keski-Suomen konservatoriosta ja on soittanut viulua Mikkelin kaupunginorkesterissa vuodesta 1998 lähtien, mutta hänen musiikillinen osaamisensa ulottuu huomattavasti laajemmalle. Monet orkesterin soittamista sovituksista genrerajoihin katsomatta ovat Lehtosen käsialaa ja hänet on nähty myös laulusolistina aina Tangomarkkinoita myöten.

Lehtosen aiempaan sävellystuotantoon kuuluvat esimerkiksi "Pieni konsertto" viululle ja sellolle sekä Mikkelin teatterin Reetta-karhu-lastennäytelmän musiikki. Lehtonen oli jo pitkään kehitellyt ideaa sähköviulukonsertosta, jossa käytettäisiin efektipedaalien ohella myös loopperia kiinteänä teoksen osana. Kevään 2020 eristyneisyydessä syntyi lukuisia aiheita ja riffejä, joista moni jalostui konserton materiaaliksi. Konsertto yhdistelee perinteisen viulukonserton keinoja sähköisesti muokatun äänen estetiikan lukemattomiin mahdollisuuksiin ja sen kokoonpano on mitoitettu nimenomaan Lehtoselle ja kaupunginorkesterille. Äänensä teoksessa saavat kuuluville niin proge-rock, menneiden aikojen paimenlaulut kuin viihteelle halajava toimistomonotonia.

JOUSIEN LUMOA
25.5. klo 19, Mikaeli (Sointukatu 1)
Erkki Lasonpalo, kapellimestari
Tuukka Lehtonen, sähköviulu
Liput