Saimaanportin peruskiveen muurattava aikakapseli kertoo tulevasta koulusta, ajankuvasta ja yhdistyvien koulujen historiasta

Aikakapseliin laitettavat tavarat

Saimaanportin yhtenäiskoulun peruskivi muurataan tiistaina 28.6.2022. Tilaisuuden yhteydessä peruskiven sisään upotetaan aikakapseli, joka kertoo tuleville sukupolville uuden koulun suunnittelusta ja rakentamishetken ajankuvasta, mutta myös yhdistyvien koulujen historiasta. Aikakapselin sisältöä ovat suunnitelleet yhdistyvien koulujen rehtorit Susanna Savander ja Hanna-Kaisa Pylkkänen yhteistyössä kouluhankkeen projektipäällikkö Juha Härkösen ja koko työryhmän kanssa.

Aikakapselissa perustiedot kouluhankkeesta

Aikakapseliin sisällytetään peruskiven muuraustilaisuuden kutsu sekä tapahtuman ohjelma. Lieriö sisältää myös perustiedot Saimaanportin yhtenäiskoulu -hankkeesta. Kapseliin menevät uuden koulun peruskirja, muita tietoja rakennushankkeesta sekä rakennuslupapiirustuksia. Osa aineistoista on paperisia ja osa muistitikulla.

Koulujen oppilaat mukana kapselin sisällön toteutuksessa

Yhdistyvillä kouluilla on pitkä, osalla yli 100-vuotinen historia. Urheilupuiston koulu on kouluista vanhin ja se on avattu jo vuonna 1879. Toiseksi vanhin koulu on Olkkolan koulu, jonka perustamisvuosi on 1903. Moision koulu on aloittanut koulutoimintansa 1940-luvun lopulla, mutta oman rakennuksen se on saanut vuonna 1953. Urpolan koulu on yhdistyvistä kouluista nuorin, mutta silläkin on takana historiaa melkein 70 vuotta. Urpolan koulu on perustettu vuonna 1955.

Aikakapselin sisältö kertoo yhdistyvien koulujen historiasta, mutta myös nykyajasta nuorten silmin. Urpolan, Urheilupuiston, Moision ja Olkkolan koulujen historiikkikatsausten ja rakennuspiirustusten lisäksi lieriö sisältää kuvia ja tarinoita yhdistyvistä kouluista sekä koulujen oppilaiden tervehdyksiä ja piirustuksia. Oppilaat ovat kuvanneet nykyaikaa kirjoittamalla tarinoita nuorten elämästä 2020-luvulla.

Jokaiselta yhdistyvältä koululta lieriöön on lisätty myös koulujen historiaan liittyneitä esineitä. Urheilunpuiston koululta aikakapseliin menee Anna meidän elää -musiikkinäytelmän DVD-tallenne. Musiikkinäytelmää on esitetty vuonna 2004. Myös Urheilupuiston koulu 125-vuotisjuhlaohjelman ja vuoden 2012 joulukonsertin tallenne on sisällytetty lieriöön. Pieni erikoisuus lieriössä on postikortti, jossa on kuvattuna Urheilupuiston yläasteen ja lukion portaikossa sijainneen Mikkelin suomalaisen Tyttölyseon portti. Portti oli loppuun asti rakennuksen portaikossa sen toimiessa kouluna, siis myös Urheilupuiston koulun aikana.

Urpolan koululta lieriöön lisätään muki, joka on annettu lahjana Urpolan koulun pitkäaikaisille työntekijöille. Mukissa on kuvattuna saukko, joita elää Urpolan jokilaaksossa. Olkkolan koulusta lieriöön laitetaan välituntikello, joka on lahjoitettu koululle vuonna 2003 sen täyttäessä sata vuotta. Moision koulusta muistona aikakapseliin lisätään Moision koulun neuvottelukunnan myymä t-paita 1990-luvulta.

Sanomalehti ja metallirahat kertomassa nykyajasta

Ajankuvaa aikakapselissa edustavat muurauspäivän sanomalehti Länsi-Savo, Suomessa tällä hetkellä käytössä olevat metallirahat sekä koronamaski ja koronatesti.

***

Itse kapseli on halkaisijaltaan noin 20 senttiä. Pituutta sillä on puoli metriä. Kapseli on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja se säilyy rakennuksen eliniän ajan peruskiven uumenissa. Tulevia sukupolvia varten uuden koulun rakennuspiirustuksiin merkitään aikakapselin paikka. Urpolan koulua purettaessa sen rakenteista ei löytynyt aikakapselia.

Projektipäällikkö Juha Härkönen ja aikakapseli

Saimaanportin yhtenäiskoulun peruskiven muuraustilaisuus järjestetään tiistaina 28.6.2022 klo 13 alkaen uuden koulun tontilla, osoitteessa Rinnekatu 8. Yleisön on mahdollista tulla seuraamaan tilaisuutta.