Minäkuva-taidepajassa jokainen voi olla oman elämänsä taiteilija

Osana Kulttuurin unelmavuoden ohjelmistoa toteutettiin neljä nuorille suunnattua Minäkuva-taidepajaa kesäkuun aikana. Tämän viikkoista RRR-juttuamme varten jututimme Minäkuva-taidepajakonseptin luojaa, mikkeliläistä valokuvaaja Anna-Katri Hännistä kesän työpajoista ja itse konseptista.

Mitä Minäkuva-työpajoissa tehdään?

– Minäkuva-työpajoissa maalataan akryyliväreillä abstrakti omakuva. Tekijä saa valita kaksi väriä, joita hän käyttää kuvassa. Minäkuvan tekemiseen ei tarvitse osata maalaustekniikoita, vaan jokaisella on tarvittava kyky Minäkuvan maalaamiseen, Hänninen kertoo.

– Työpajan kesto on kokonaisuudessaan noin 2–3 tuntia. Pajan loppupuolella jokaisella on mahdollisuus kertoa omasta työstään ja esimerkiksi valitsemistaan väreistä.

Olet ohjannut tuhansia Minäkuvan tekijöitä, miten kuvailisit nuorten tekemiä Minäkuvia?

– Nuorten käyttämät värit ovat usein kirkkaampia. Kuvissa on nähtävissä muun muassa punaista ja keltaista. Ikä ainakin jossakin määrin vaikuttaa Minäkuviin, sillä vanhemmat henkilöt usein valitsevat murretumpia värejä, kun taas nuoret tykästyvät kirkkaampiin sävyihin.

Entä millainen Minäkuva-työpajan ympäristön tulisi olla?

– Minäkuva-työpajan ympäristö pyritään pitämään mahdollisimman neutraalina, niin ettei se vaikuttaisi kuvan tekemiseen. Esimerkiksi taustamusiikkia ei soiteta. Kaikkia taustatekijöitä ei kuitenkaan voida poistaa. Esimerkiksi vuodenajat vaikuttavat ihmisten mieliin ja sitä kautta myös Minäkuviin. Sama henkilö voi tehdä aivan erilaisen Minäkuvan kesällä kuin talvella, sanoo Hänninen.

Minkälaisen elämyksen Minäkuva-työpajat parhaimmillaan antavat?

– Minäkuva-työpaja antaa osallistujalleen onnistumisen kokemuksen, osaamistasosta riippumatta. Kesän työpajoissa osaa nuorista selvästi jännitti työpajan aluksi, mutta pian jännitys hävisi maalauksen edetessä, kertoo Hänninen.

Kuka voi osallistua Minäkuva-työpajaan?

– Työpajoihin voi osallistua kuka tahansa asiasta kiinnostunut. Kesäkuun työpajat olivat Kulttuurin unelmavuoden tarjoamia ja ne järjestettiin yhteistyössä Mikkelin Nuorisopalveluiden kanssa ja siksi nämä työpajat rajattiin 15–29 -vuotiaille nuorille.

Anna-Katri Hänninen ohjaa Minäkuva-työpajoja erilaisille ryhmille, mutta myös yksityishenkilöille. Satunnaisesti järjestetään GalleriaArin tiloissa myös ns. avoimia työpajoja, joihin voi kuka tahansa osallistua.  

***

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarja viestii Mikkelin kaupungin arvoja. Juttusarjassa julkaistaan uusi artikkeli viikoittain vuoden 2022 loppuun asti.

Onko sinulla juttuidea? Kerro siitä meille osoitteeseen viestinta@mikkeli.fi.