Palkittu graafikko Kari Piippo ottaa kantaa Ukrainan sotaan The End -julisteella

Hanna Kolimaa, Pia Puntanen ja Kari Piippo.

Graafikko Kari Piippo on julkaissut useita yhteiskunnallisesti kantaa ottavia julisteita, joita on ollut laajalti kansainvälisesti esillä. Uusi teos kantaa nimeä The End (Loppu)

–​ Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuntui heti vaativan kannanottoa. Japanilaisen Ogakin julistemuseon kutsunäyttely antoi kimmokkeen julisteen toteutuksesta, Piippo kertoo.

Piipon julistetaide on niukkuuden taidetta, älyllinen oivallus, joka yhdistyy yksinkertaiseen ja selkeään, katsojalle nopeasti välittyvään muotoon. The End -julisteessa on voimakkaan oranssilla pohjalla Z-kirjain hautavajoamassa.

– Taustalla on ajatus miekkaan tarttumisesta ja miekkaan hukkumisesta, Piippo kertaa venäläisten, Ukrainassa operoivien joukkojen Z-tunnuksen käyttöä julisteessa.

–​ Olemme todella iloisia yhteistyöstä mikkeliläisen, arvostetun graafikkomme Kari Piipon kanssa. The End -juliste on todella vaikuttava, ja sen sodanvastainen viesti vahva, kertoo Sodan ja rauhan keskus Muistin sisältöjohtaja Pia Puntanen.

– Julistetta on saatavilla Muistin kaupasta sekä verkkokaupastamme, myös Piipon signeerauksella varustettuna rajoitettu erä. Julisteesta on tehty myös postikortti, Muistin myymälänhoitaja Hanna Kolimaa kertoo.

Muisti lahjoittaa jokaisesta myydystä julisteesta ja postikortista viisi prosenttia käytettäväksi pakolaisina saapuneiden ukrainalaislasten hyväksi.

Kari Piippo on Suomen kansainvälisesti arvostetuimpia graafikoita. Hänet tunnetaan erityisesti pelkistetyistä ja iskevistä julisteistaan. Piippo valmistui graafikoksi Helsingin Taideteollisesta oppilaitoksesta 1967 ja hän on saanut kotimaassa kaikki merkittävimmät taideteollisuusalan palkinnot: muun muassa Valtion taideteollisuuspalkinto, Vuoden graafikko, graafisen suunnittelun Platinahuippu ja neljä Kultahuippua sekä Pro Finlandian. Viimeisin kansainvälisesti palkittu työ on Rich/Poor -juliste, joka sai parhaan sosiaalisen julisteen palkinnon Bolivian Biennalessa 2021. Meksikon julistebiennalessa Piippo on voittanut kolme kertaa pääpalkinnon.

Sodan ja rauhan keskus Muisti on Mikkelissä toimiva humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekeskus, joka käsittelee sotaa ilmiönä, sen vaikutuksia yksilöön ja yhteiskuntaan. Muistin vuorovaikutteiset, digitaalisuutta hyödyntävät näyttelyt käsittelevät sodan, rauhan ja muistamisen teemoja. Muisti avattiin kesällä 2021 ja sen ensimmäinen näyttelykokonaisuus Poikkeustila käsittelee suomalaisia ja Suomea toisessa maailmansodassa, kansainvälisessä kontekstissa. Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa.

Kuva: Hanna Kolimaa, Pia Puntanen ja Kari Piippo.