Uusi rohkea Kulttuuritila 22 avautui Maaherrankadulla

Joonas Veijanen ja Minttu Tamski.

Heinäkuun alussa Mikkelin Maaherrankadulle ilmestyi Kulttuuritila 22. Keskeisellä paikalla sijaitseva kulttuurin ja taiteen pop up -paikka houkuttelee luokseen matalalla kynnyksellä. Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarjamme piipahti paikalla ottamassa selvää, mistä on kyse – onhan konsepti Mikkelissä aivan uusi.

Kulttuuritila 22:n perusti esittävän taiteen kollektiivi Kaukasus apunaan tilasuunnittelija Kaisa Rajahalme. Paikan graafisesta ilmeestä vastaa Una Auri. Kolmen kuukautta kestävä toiminta mahdollistui Koneen Säätiön rahoituksella.

Kulttuuritilan tarkoituksena on tarjota kohtaamispaikka kulttuurin ja taiteen äärellä. Pop up -kulttuuritila tarjoaa yhteen kutsuvia teemailtoja, työpajoja, yhteisötaidetta ja mahdollisuuden oppia taiteesta. Tilan taiteellinen ohjelmisto koostuu vierailevien artistien keikoista sekä Kaukasuksen omien tuotantojen esityksistä.

Kulttuuritilan ensimmäisenä näyttelynä seinillä on Veera Kopsalan Part-time love, joka koostuu puureliefeistä. Teoksissa esitetään ruumiillista olemassaoloa ja sen kuvaamista, intiimiyttä ja kosketuksen tunnetta. Kulttuuritilan ajatuksessa kiteytyvätkin feministiset ja antirasistiset arvot. Samalla paikkaan ovat lämpimästi tervetulleita kaikki sukupuoleen, etnisyyteen, seksuaaliseen suuntautumiseen, yhteiskuntaluokkaan, ikään ja uskontokuntaan katsomatta. Ei siis ole sattumaa, että tila avautui juuri Pride-kuukauden mainingeissa.

”Olisi hauska pyörittää omaa kulttuuritilaa”

Mistä idea Kulttuuritilalle lähti? Vastauksen antaa Kaukasuksen Joonas Veijanen.

– Viime kesänä aloimme kollektiivin kesken puhua, mitä haluaisimme kokeilla tulevaisuudessa. Joonas Kääriäinen meidän joukostamme heitti idean, että olisi hauska pyörittää jotain omaa kulttuuritilaa, jossa olisi erilaista toimintaa ja jonne ihmiset voisivat tulla esiintymään; jotain sellaista, mitä Mikkelissä ei vielä ole.

Ideointi käynnistyi kevyesti, kunnes muuttui konkretiaksi. Koneen säätiön rahoitus mahdollisti toiminnan ja vuokratilat löytyivät keskeiseltä paikalta Maaherrankadulta.

– Saavutettavuus ja esteettömyys olivat isoja arvoja, joten siinä mielessä tämä tila palvelee meitä erinomaisesti, kertoo Kaukasuksen kulttuuripersoona Minttu Tamski.

– Nykyisellä apurahalla pystymme olemaan tässä kolme kuukautta, mutta olemme nähneet tähän niin paljon vaivaa, että haluaisimme olla kauemminkin ja jatkaa toimintaa. Selvitämme jatkorahoituksen mahdollisuuksia, Joonas Veijanen kertoo.

Kulttuuritilaan voi tulla vapaasti hengailemaan ja kahvittelemaan, pelaamaan, kuuntelemaan musiikkia, soittamaan, laulamaan, lukemaan ja keskustelemaan.

– Elo- ja syyskuussa meillä on eniten keikkoja ja bändejäkin, on lyhytelokuvafestaria ja työpajoja ja vaikka mitä, Veijanen vinkkaa tulevasta.

”Vihdoinkin Mikkelissä on tällainen paikka”

Mikkeliläiset ovat ottaneet uuden kulttuuritoiminnan vastaan innostuneesti ja uteliaasti.

– Moni on tullut kiittelemään, että vihdoinkin Mikkelissä on tällainen paikka. Samalla on fiilistelty sitä, mitä kaikkea Kulttuuritila voisi olla. Jotkut ovat kyselleet, voisiko näytille tuoda omia teoksia ja voisiko järkätä omia työpajoja. Sitä mekin toivomme, että tästä muovautuisi kävijöidensä näköinen paikka, Joonas Veijanen sanoo.

Mikkelistä kotoisin ja Helsingissä nykyisin asuva Veijanen on teatteri-ilmaisun ohjaaja. Nyt hän opiskelee Aalto-yliopistossa elokuvaleikkaajaksi. Kesät Mikkelissä ja toiminta Kaukasuksessa pitävät hänet kuitenkin vahvasti mukana kulttuurihommissa myös Savossa.

– Olen positiivisesti yllättynyt, kuinka ideamme konkretisoitui ja asiat lähtivät rullaamaan. On ollut hienoa huomata se, että ihmiset tuolta kadulta tulevat kurkkaamaan, juttelemaan ja tutustumaan tilaan. Toki tässä riittää paljon tekemistä. Kaukasus ei ole aiemmin ottanut näin isoa juttua harteilleen, Veijanen pohtii.

– Suuri kiitos paikalla olleille kollektiivin jäsenille, jotka tekivät ison työn tämän tilan ja sisällön eteen. Saavuin tänne päivää ennen avajaisia ja hyppäsin heti hommiin mukaan. Tämä on siisti juttu!

Kulttuuritila 22:n aukioloajat ja ohjelmat voi tarkistaa osoitteessa kulttuuritila22.fi. Kulttuuritila 22 on myös Facebookissa ja Instagramissa.

***

Reilu, rohkea ja rakentava -juttusarja viestii Mikkelin kaupungin arvoja. Juttusarjassa julkaistaan uusi artikkeli viikoittain vuoden 2022 loppuun asti.

Onko sinulla juttuidea? Kerro siitä meille osoitteeseen viestinta@mikkeli.fi.