Ulvovan myllärin tarina herätetään eloon Harjukosken myllyn miljöössä

Ulvova mylläri -mainos.

Kyyveden rannalla, Mikkelin Ihastjärvellä, hypätään symbolisesti kirjan sisälle Ulvova mylläri -tarinatapahtumassa 27.8. kello 16–19.

Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 40 vuotta Harjukosken myllyn miljöössä osittain kuvatusta Jaakko Pakkasvirran ohjaamasta elokuvasta Ulvova mylläri, joka pohjautuu samannimiseen Arto Paasilinnan romaaniin. Elokuvan pääosissa olivat Vesa-Matti Loiri sekä Eija Ahvo. Kulttuurin unelmavuoden osatapahtuman toteuttavat yhteistyössä Mikkelin seutukirjasto, Mikkelin kaupungin museot, Ihastjärven Kylä ry sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Tapahtumaan on ilmainen bussikyyditys Mikkelin torilta, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen verkossa tai kirjastoon.

Tapahtumassa lomittuvat tarinankerronta, kirjallisuus, musiikki, historiallinen tieto ja kokoontuminen hyvän ruoan ja mukavien ihmisten pariin. Osallistujat pääsevät tutustumaan myllyrakennuksiin tai vaikkapa kokeilemaan sanataidetta myllärin kirjoituspajassa. Myllyltä voi lainata mukaansa myös kirjallisuutta pop up -kirjastosta tai ostaa mukaansa kylällä ”myllyn jauhoista” leivottuja herkkuja.

Tarinatapahtuma noudattaa aiemmin Mikkelin Lukemisen unelmavuonna tutuksi tehtyä One Book – One Community (Yksi kirja – yksi yhteisö) -menetelmää. Sen tavoitteena on innostaa erilaisia ihmisiä tarttumaan valittuun teokseen, keskustelemaan kirjasta tai kokoontumaan yhteen kirjan teemojen pohjalta toteutettuihin tapahtumiin. Syksyn aikana Ulvovaa mylläriä tutkaillaan kirjaston tapahtumissa niin mielenterveyden, huumorin kuin yhteisöllisyydenkin näkökulmista.

Kirjan alussa mylläri Gunnar Huttunen järjestää kylän väelle hulvattomia kokoontumisia myllytuvassa ja sen pihapiirissä, mutta joutuu pian myös kyläläisten juorujen kohteeksi masennusjaksoihin kuuluvan ulvomisensa takia.

– Teoksella on humoristisen tyylinsä rinnalla myös syvällinen sanoma: miten suhtaudumme erilaisuuteen, välitämmekö toisistamme ja kuinka rakennamme hyvinvoivia yhteisöjä? Todella ajankohtaisia teemoja kaikki, pohtii Mikkelin seutukirjaston palvelupäällikkö Pia Kontio.

Harjukosken mylly oli toiminnassa vuoteen 1975 viimeisen myllärin, Aapeli Lappalaisen toimesta. Mylly kuuluu nykyisin Mikkelin kaupungin museoille ja on merkittävä kulttuurihistoriallinen kohde Mikkelissä.

Samana päivänä vietetään myös valtakunnallista Suomen luonnon päivää, joka haastaa kaikkia suomalaisia juhlimaan rennosti ja pilke silmäkulmassa ulkosalla. Arto Paasilinna on todennut Ulvovan myllärin tarinan kertovan myös suomalaisten luontosuhteesta ja luonnossa selviämisen perinteistä. Mylläri Gunnar Huttuselle luonto on lohtu, pakopaikka ja oma kartano.