Koko perheen tiedetapahtuma tarjoaa monipuolista ohjelmaa perjantaina 9. syyskuuta

Ilmakuva Xamkin kampusalueesta.

Kaikenikäisille suunnattu uusi Tieteen taikaa -tapahtuma valtaa Mikkelin keskustan ja sen lähialueet syyskuun 9. päivänä. Kello 17–24 järjestettävässä tapahtumassa Mikkelin eri tiede- ja korkeakoulutoimijoiden ovet ovat kaikille avoinna illan ja yön tunteina – samaan tapaan kuin suositussa Museoiden yö -tapahtumassa.

Mukana ovat muun muassa Mikkelin yliopistokeskuksen kaikki yksiköt, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK, Mikkelin kesäyliopisto ja Mikkelin seutukirjasto. Tarjolla on erilaisia työpajoja, luentoja, tiede-esityksiä ja näytöksiä.

– Tapahtuman tarkoitus on tuoda näkyväksi Mikkelin tiedeosaamista ja täällä tehtävää tutkimustyötä kansantajuisesti, mielenkiintoisella ja hauskalla tavalla. Mikkeli on todellinen yliopisto- ja korkeakoulukaupunki, jossa tehdään tieteen parissa upeita asioita, tutkimusta, kehitystä ja koulutusta, sanoo tapahtuman tuottaja Saara Vauhkonen.

Kahdeksassa eri tapahtumakohteessa voi kokea monipuolista tieteeseen liittyvää ohjelmaa. Esimerkiksi Sammonkadulla toimivalla Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston LUT:n erotustekniikan laboratoriolla voi tutkia, kuinka mikromuovit päätyvät Saimaaseen. Aalto-yliopiston Mikkelin kampuksella Lönnrotinkadulla on läsnä vahvasti kansainvälinen näkökulma, joka sisältää muun muassa kansainvälisten opiskelijoiden järjestämiä ruokamaistiaisia ja professoreiden tarinoita.

Xamkin kampuksen pihalla esiintyy tuliryhmä, ja Mikkelin pääkirjastolla voi nähdä taikurin ja osallistua Heurekan superlennokkityöpajaan.

Mikkelin keskustassa sijaitsevalla kesäyliopistolla voi kuunnella luentoa huumoritutkimuksesta. Kalevankankaalla Saimaa-stadiumin Active Life Labilla esitellään tutkimustuloksia Mikkelin koululaisten maksuttoman joukkoliikenteen vaikutuksista lasten liikkumiseen, ja siellä voi tutustua myös erilaisiin uusiin hyvinvointiteknologioihin.

– Kaikki ohjelma on ilmaista. Kannustan kaikkia lähtemään liikkeelle sankoin joukoin ja koko perheen voimin, koulutustaustasta riippumatta. Tiedossa on mukava perjantai-ilta tieteen parissa, Saara Vauhkonen sanoo.

Tapahtuman aikana Mikke-juna kiertää maksutta kohteiden välillä. Myös Saimaa-stadiumin Bistro Sisu ja Mikkelin yliopistokorttelin lounasravintola Herkku ovat avoinna koko tapahtuman ajan.

Tapahtumaa rahoittaa Mikkeli Events -hanke. Tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa, mutta siitä toivotaan jokavuotista perinnettä lukukauden alkaessa.

Katso ohjelma ja tapahtumapaikat: tieteentaikaa.fi

Kuva: Xamkin kampus on yksi tapahtumapaikoista Tieteen taikaa -tapahtumassa (Mikko Kankainen).