Mikkelin tori on eläväisin kesällä – Kaupunki haluaa mahdollistaa ympärivuotisen toiminnan ja monipuolisuuden

Ilmakuva torista.

Tori on perinteinen paikka yrittäjille, markkinoille, tapahtumille ja kohtaamisille. Maankuulu Mikkelin tori herättää intohimoja ja nimenomaan positiivisessa mielessä. Jokaisella on oma torikokemuksensa ja sanansa sanottavanaan torista ja sen merkityksestä. Kysyimme Mikkelin kaupungin palvelujohtaja Linda Asikaiselta torin tuoreimmat kuulumiset kaupungin näkökulmasta sekä asetimme katsetta lähitulevaisuuteen. 

Palvelujohtaja Linda Asikainen, miten Mikkelin torin kesä sujui kaupungin näkökulmasta?

Pitkästä aikaa hyvin jouhevasti. Kesän korvalla meillä ei ollut juurikaan sellaisia asioita, jotka vaativat erityistä selvittelyä tai uusia ratkaisuja. Käytännössä tänä kesänä näkyi vuosia tehty pohjatyö palveluiden ja infrastruktuurin parantamiseksi. Tori jo itsessään on säilynyt houkuttelevana sekä yrittäjille että asiakkaille. Nyt pääsemme käsiksi nimenomaan kehitystyöhön. Yhteistyö on toiminut eri toimijoiden kanssa.

Millaista palautetta Mikkelin kaupungille on kantautunut toriin liittyen?

Mikkeliläiset ovat hyvin valveutuneita torista, sen palveluista ja mahdollisuuksista. Pääsääntöisesti ihmiset ovat yhteydessä torikaupan valvojaan tai suoraan poliittisiin päättäjiin, joiden kautta tieto kantautuu meidän toimistollemme. Meille tulee yleensä sellaista palautetta, jotka sisältävät rakentavia ideoita. Me kaupunkiorganisaatiossa mahdollistamme asioita ja punnitsemme mahdollisuuksia toteuttaa erilaisia ratkaisuja. Tällöin tietenkin mietimme aina tasavertaisuutta. Tori on meille kaikille, se ei ole vain kaupunkiorganisaatiota varten. Yrittäjämyönteisyys on hyvin tärkeää.

Kesän aikana tori koki ilkivaltaa. Mitä ajatuksia tämä herättää?

Ilkivalta valitettavasti lisääntyi, torilla sellainen on erityisen näkyvää. Onneksi mitään lopullista haittaa ei ole seurannut, mutta onhan kyseessä erittäin ikävä asia. Toivon mukaan kameravalvonta ennaltaehkäisee tämän kaltaisia asioita. Kameroita lisätään syksymmällä. Mielestäni torin kaltaisilla julkisilla alueilla täytyy ehdottomasti olla kameravalvonta, se on hyvää palvelua sekä yrittäjille että asiakkaille ja luo turvallisuuden tunnetta. Teemme valvonnan suhteen yhteistyötä poliisin kanssa.

Ilkivallan lisäksi kesän aikana torilla tapahtui auton vaarallinen hurjastelutapaus. Onneksi näitä juttuja sattuu aniharvoin ja onneksi mitään pahempaa ei käynyt. Betoniesteitä torille ei oikein voi asettaa, sillä pelastus- ja huoltoajoväylät täytyy säilyttää vapaina.

Millaisena näet torin lähitulevaisuuden?

Ympärivuotisuus saa koko ajan lisää toiveita ja luo positiivista painetta kaupungille. Viranomaisena meidän täytyy mukauttaa ratkaisujamme yrittäjiä palveleviksi. Täytyy kuitenkin muistaa, että viranomaisyhteistyössä ovat mukana myös Ely-keskus ja museovirasto, koska tori on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ympäristö ja siten on olemassa tiettyjä rajoituksia.

Meidän tiimissämme on kehittävä ote ja haluamme olla mahdollistajia, emme rajoittajia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tarkastelemme torisääntöä ja muun muassa kalusteohjeita kriittisesti ja otamme mielellämme vastaan palautetta.

On totta, että monenlaiset lupa-asiat lisäävät byrokratiaa, mutta tavoitteena on aina se, että lopputulos palvelee yrittäjiä ja siten myös asiakkaita. Yksi haasteista on tulkinta siitä, mitä toimintaa torilla voi olla ja mitä ei. Kehitystyötä teemme harkiten ja pienillä muutoksilla. Kerralla kaiken muuttamista ei voi tehdä, koska muutos voisi olla liian raskas kaikille.

Palvelujohtaja Linda Asikainen, mikä Mikkelin torissa on sinun mielestäsi parasta?

Monipuolisuus ja potentiaali. Mahdollisuuksia on paljon, mutta niiden toteuttamiseksi tarvitaan kaikkia tahoja, jotka voivat vaikuttaa päätöksiin. Kritiikkiäkin tori saa, mutta kritisoijatkin viettävät paljon aikaansa torilla eli sen sosiaalinen merkitys ei häviä minnekään. Mikkeliläiset välittävät toristaan, siitä voimme olla iloisia. Ja moni kehitysidea voi myös syntyä kritiikin kautta, tämän myös me kaupungintalolla olemme oppineet, kun olemme laatineet muutoksia ja ohjeita.

Mikkelin torin nettisivut ovat osoitteessa mikkelintori.fi.

Kuva: Mikko Kankainen