Mikkelin kaupunginorkesterin syyskausi alkaa Mikaelissa 8.9.

Mackenzie Melemed

Mikkelin kaupunginorkesterin syyskauden 2022 avauskonsertti kuullaan torstaina 8.9. kello 19 Mikaelissa. Mikkelin ja Lappeenrannan kaupunginorkesterien muodostaman Saimaa Sinfoniettan konsertti kantaa nimeä Runoja ja raunioita.

Orkesteria johtaa kapellimestari Erkki Lasonpalo ja solistina loistaa palkittu pianisti Mackezie Melemed (kuvassa). Ohjelmassa kuullaan Lotta Wennäkosken Ulapasta, Dmitri Šostakovitšin Pianokonsertto nro 2 ja Felix Mendelssohin kolmas sinfonia, lisänimeltään Skottilainen.

Yhdysvaltalainen Mackenzie Melemed voitti vuoden 2017 Maj Lind -pianokilpailun ja syövytti itsensä syvälle suomalaisten sydämiin: hän soitti tekniikka ja tulkinta täydellisessä tasapainossa, säteili lavakarismaa ja vieläpä tunnustautui Suomi-faniksi antaen haastattelunsa suomeksi. Kiertämistä tuhansien järvien maassa onkin sen jälkeen riittänyt ja nyt Melemed palaa Saimaa Sinfoniettan solistiksi tuomisinaan varsin poikkeuksellinen moderni klassikko: Dmitri Šostakovitš nimittäin sävelsi toisen pianokonserttonsa 19-vuotiaan Maksim-poikansa soitettavaksi. Harvinaisen hyväntuulinen ja humoristinen teos pirskahtelee nuoruuden viatonta intoa ja oikukkaita päähänpistoja niin hersyvästi, että sen ketterää menoa on kuultu jopa Disneyn Fantasia 2000 -elokuvassa.

Syksyn avauskonsertissa konsertto saa kuitenkin ympärilleen vakavia ja vaateliaitakin sävyjä. Felix Mendelssohn vieraili Britannian-kiertueensa yhteydessä Skotlannissa ja vaikuttui syvästi maan jylhistä nummista, sumuisista vuorista ja kolkoista rauniolinnoista – mitäpä muutakaan näistä syntyi kuin kokoaan suurempi sinfonia. Lotta Wennäkoski taas on vaikuttunut vähintään yhtä voimallisesti runoilija Johanna Venhon dramaattisista ja riipivistä runosäkeistä, joiden pohjalle ajatuksia herättävä Ulapasta-orkesteriteos on rakennettu.

Kapellimestari Erkki Lasonpalo sitoo niin runot ja rauniot kuin hauskanpidonkin yhdeksi saumattomaksi kokonaisuudeksi – koko elämän kirjoksi – ja tarjoaa siten voimaannuttavan energia-annoksen pimeneviin syysiltoihin.

Konsertin taiteilijoiden mietteitä pääsee kuulemaan jälleen Mikaelin kahviossa puoli tuntia ennen konsertin alkua, kun koronarajoitteiden vuoksi pariksi vuodeksi väliin jääneet taiteilijavartit tekevät paluun kaupunginorkesterin konserttien yhteydessä.

Liput voi ostaa osoitteessa lippu.fi.