Kivisakastin ympäristö saa kauan kaivatun kasvojenkohotuksen

Työmies Kivisakastin edustalla.

Maunukselassa Porrassalmenkadulla sijaitsee yksi Savon vanhimmista rakennuksista. Pienen nupukiviosuuden keskellä komeilee kivisakasti. Vai komeileeko? Eihän tuosta ole juuri mitään näkynyt viime vuosina. Kasvillisuus peitti alleen historiallisen rakennuksen. Nyt asiaan tulee muutos.

– Vuosien saatossa kaikki on vähän jäänyt kasvillisuuden alle, toteaa kaupunginpuutarhuri Marko Vuorinen.

Viherpalvelut Hyvösen urakoima kivisakastin ympäristön kunnostus tehdään syksyn 2022 aikana. Hintalappu kokonaisuudelle on noin 50 000 euroa. Suunnittelu on tehty yhteistyössä museoviraston, Savonlinnan museon ja Ely-keskuksen kanssa.

– Toiveita kivisakastin ympäristön kunnostamiselle on tullut jatkuvasti, ja nyt tämä viimein tehdään, Vuorinen sanoo ja arvelee, että viimeksi vastaavanlainen projekti on tehty 1970-luvulla.

Tosin kaupungin viheraluesuunnittelija Tuula Hyvärinen arvelee, että ajankohta on ollut aikaisemmin. Arkistoista poimitut vanhat valokuvat antavat menneiltä vuosikymmeniltä maistiaisia siitä, millaiselta alue on kulloinkin näyttänyt. Puut ainakin ovat kasvaneet.

– Käytännössä muutaman vuosikymmenen välein paikkaa pitää entrata, jotta se pysyisi kunnossa. Urakkana tämä on erityislaatuinen, koska sitä ei voi tehdä isoilla koneilla alueen historiallisen arvokkuuden vuoksi, Vuorinen sanoo.

Kivisakastin kokonaisuus käsittää itse sakastin kivimuureineen, nurmikon sekä vanhat istutukset, jotka ovat kasvaneet ylisuuriksi. Hoitoleikkauksilla niiden kasvua ei voi enää korjata. Epäsiisteyden lisäksi nyt puhutaan myös turvallisuudesta.

– Paikalla olevat vuorimännyt ovat levinneet jo ajoradalle, joten ne uusitaan, kertoo Tuula Hyvärinen.

Uudet istutusalueet rajataan vanhoilla katunupukivillä, joten alueen hoito jatkossa helpottuu. Nurmikko ja valaistus uusitaan myös. Hyvärisen mukaan porrasaskelmatkin ovat heikossa kunnossa, niitäkin siis korjataan. Vanhan kivimuurin päälle on kasvanut ruohoa, joten muuri ei ole aikoihin tullut kauniisti esiin. Muurit siistitään ja kunnostetaan vain vaurioituneista kohdista.

– Kivisakastin kauniit holvikaaret, ikkunat ja ovet ovat jääneet peittoon, mutta ensi kesänä ympäristö on siisti ja arvoisensa, Hyvärinen tuumaa.

Kivisakastin valaistuksesta tulee vielä erillinen suunnitelma, josta vastaa Elisa Hillgen. Valaistuksella haetaan esteettistä ja taiteellista vaikutelmaa ja pyritään tuomaan esiin rakennuksen massiivisuus ja pintastruktuuri.

Kivisakastin rakennus on 1320-luvulla rakennetun puisen Savilahden kirkon sakastiosa. Uusimpien tutkimusten mukaan kivinen sakasti on peräisin 1400-luvun lopulta tai 1500-luvun alkupuoliskolta. Puukirkko purettiin vuonna 1776, mutta sakasti jäi paikalleen. Kivisakasti on Mikkelin kaupungin museoiden kohde, joka on avoinna yleisölle ainoastaan kesäisin.