Yhteisöllinen hävikkiruokailu vähentää ruoan ilmastokuormaa ja lisää hyvinvointia

Hävikkiviikon mainos.

Maanantaina 12.9. alkanut Hävikkiviikko keskittyy ruoan hävikin vähentämiseen. Mikkelissä koulujen ja kauppojen hävikkiä jaetaan eteenpäin esimerkiksi ruokakasseina ViaDia ry:n kautta ja yhteisöllisessä hävikkiruokailussa Estery ry:n voimin. Hävikkiruokailut Estery-talolla alkavat tälle syksylle torstaina 22.9. Tarjolla on kouluilta ylijäänyttä ruokaa.

Kevään ruokailuista on tehty laskelmia niiden ilmastovaikutuksista. Tarjoilupäivinä koulujen hävikki saadaan hyödynnettyä maksuttomassa ruokailussa liki kokonaan.

– Ruokailijoita oli keväällä noin sata per kerta. Hävikki tulee pääosin syödyksi, ja se on joskus uhannut loppua myös kesken, kertoo Estery ry:n toiminnanjohtaja Satu Taavitsainen.

Käyttämällä koulujen tarjoiluhävikki yhteisessä lounashetkessä saadaan vuoden aikana säästettyä karkeasti arvioiden noin yhden keskimääräisen suomalaisen koko vuoden hiilijalanjälki. Ruokailuilla on myös syrjäytymistä ehkäisevä ja piristävä vaikutus.

– Ruokailuun on myös saatu mukaan vapaaehtoisia esimerkiksi varmistamaan, ettei kenenkään tarvitse syödä yksin, lisää toiminnanjohtaja Taavitsainen.

Yhteisöllinen hävikkiruokailu on myös osa Mikkelin seudun ilmastopolkua eli seutumme hyviä esimerkkejä ilmastonmuutosta hillitsevistä toimista. Ilmastopolkuhanke jatkuu Mikkelin seudun ympäristöpalveluilla vielä tämän vuoden loppupuolelle. Yhteisöllisen hävikkiruokailun esimerkkiin voi tutustua myös Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Kestävyysloikka-palvelussa.