Muutoksia perheiden ja talouksien ohjeisiin koronatartunnoissa

Henkilö pesee käsiään vesihanan alla. Kuvassa lukee teksti: Covid-19.

Essote on muuttanut perheitä ja kotitalouksia koskevia suosituksia koronatartuntoihin liittyen.

Niitä perheen tai talouden jäseniä, jotka ovat oireisia ja joilla on kotitestillä tai terveydenhuollon testillä osoitettu koronavirustartunta, suositetaan pysymään kotona vähintään viiden vuorokauden ajan oireiden alkamisesta. Tämä osa suosituksesta on säilynyt ennallaan.

Ne perheen tai talouden jäsenet, jotka ovat oireettomia, voivat osallistua varhaiskasvatukseen, kouluopetukseen tai työpaikalla työskentelyyn. Kotitestin tekemiselle tai terveydenhuollon testiin hakeutumiselle ei ole tarvetta, ellei oireita ilmene. Tämä oireettomia koskeva osuus suosituksesta on lieventynyt.

– Jos kontaktien välttäminen ja etätyön tekeminen on oireettomille perheenjäsenille mahdollista ilman kohtuutonta vaivaa, niin se on toki viisas ratkaisu taudin leviämismahdollisuuksien vähentämiseksi, pandemiapäällikkö Hans Gärdström muistuttaa.

Koronavirustartuntojen herkkyyden vuoksi on suositeltavaa, että oireettomat perheen tai talouden jäsenet välttävät lähikontakteja oireisen ja tartunnan saaneen kanssa mahdollisuuksien mukaan.

Paljon muitakin virustauteja liikkeellä

Varhaiskasvatuksen ja koulunkäynnin osalta Gärdström muistuttaa, että lapsen tai nuoren voinnin arviointi on keskeisintä sairauspoissaoloista päätettäessä. Mieliin pitää palauttaa toimintamalleja koronaa edeltävältä ajalta.

– Nyt on liikkeellä paljon muutakin flunssaa kuin koronan aiheuttamaa. Nyrkkisääntö on se, että jos on kuumeeton ja limaton ja ennen kaikkea jaksaa osallistua koko päivän, voi varhaiskasvatukseen tai kouluun mennä. Sitä ei satunnainen yskiminen tai aivastaminen estä, Gärdström muistuttaa.

On myös hyvä pyrkiä selvittämään, onko taustalla koronavirustartunta. Siihen melko luotettavan vastauksen saa kotitestillä. Lapset voivat olla hyvinkin lieväoireisia koronatartunnoissaan.

– Siinä vaiheessa, jos tavallisenkin flunssan oireet verottavat yöunia ja jaksamista, on syytä jäädä kotiin lepäämään, Gärdström sanoo.