Mikkelissä on monipuolinen tonttitarjonta – Rantakylä on edelleen suosittu alue lapsiperheille

Ilmakuva, omakotitaloja.

Haluat Mikkelistä tontin omakotitalolle. Mitä teet ja miten? Otimme asiasta selvää. Kysymyksiin vastaavat Mikkelin kaupungin maankäyttöpäällikkö Jukka Piispa ja maanmittausinsinööri Anne Anttonen.

 – Kaupungilla on jatkuvasti haettavia tontteja ja vuosittain tonttihakuun tulevia uusia tontteja, kertoo Jukka Piispa.

– Tonttihakusivustollamme voi tarkastella jatkuvasti haettavia tontteja, joiden saatavuustilanne on ajantasainen. Tällä hetkellä vapaita tontteja on noin 120 eri puolilla kaupunkia. Nykyisin tällainen sivusto on toimiva systeemi, varsinkin nuoremmat asiakkaat tykkäävät ensin itse tutustua rauhassa tarjontaan ja ottavat vasta myöhemmin mahdollisesti yhteyttä meihin. Yhtä lailla meihin voi olla suoraan yhteydessä, voi soittaa tai kysyä asioita sähköpostilla tai sopia vaikka tapaamisen, Piispa jatkaa.

Käytännössä jatkuvassa haussa olevat tontit jaetaan hakemusjärjestyksessä. Tonttivaraus on voimassa puoli vuotta ja maksaa 300 euroa. Varausta voi jatkaa jälleen puolella vuodella ja 300 eurolla, mutta varausmaksuja ei palauteta eikä hyvitetä. Varaus ei toisaalta myöskään sido siihen, että varaajan tulisi rakennuttaa tontille, vaan varaus voi kaikessa rauhassa myös raueta, jolloin tontti taas vapautuu.

Vuosittainen uusien tonttien haku on erillinen systeemi, joka luo pohjan jatkuvassa haussa olevien tonttien tarjonnalle. Yleensä uudet tontit luovutetaan arvonnan perusteella.

– Uusien tonttien kohdalla tontin hakija osallistuu tonttihakuun, johon sisältyy tietty määrä uusia tontteja. Hakuajan jälkeen arvomme, missä järjestyksessä hakijat pääsevät valitsemaan ja varaamaan mieluisan tontin. Toinen mahdollinen mutta harvemmin käytetty hakemustapa on tarjouskauppa, jossa tonteille asetetaan pohjahinnat ja tontit varataan eniten tarjoavalle, Piispa kertoo.

Mutta kuinka tämä arpominen suoritetaan?

– Siinä ovat mukana minä, Anne Anttonen ja ”Rouva Fortuna”. Hakuun osallistuneet kirjoitetaan paperilapuille ja laput nostetaan yksitellen laatikosta. Arvonnasta laaditaan virallinen pöytäkirja. Hakijat pääsevät myöhemmin valitsemaan tontin arvotussa järjestyksessä. Reaaliaikainen seuranta näyttää hakijoille, mitkä tontit on jo varattu, Piispa sanoo.

Uusien tonttien hakuun osallistuminen ei sido hakijaa mihinkään, joten tonttihakunsa voi vetää pois, mikäli mieluisat tontit ovat jo ehtineet mennä arvonnan ja sitä seuranneen tontinvalinnan jälkeen. Jos tontin päätyy varaamaan, täytyy tontista kuitenkin maksaa normaaliin tapaan varausmaksu, aivan kuin jatkuvasti haettavien tonttienkin kohdalla.

Lapsiperheiden Rantakylä jatkaa suosittuna alueena

Mikkelin kaupungin omakotitalotonttitarjonta pyrkii vastaamaan kysyntään. Jukka Piispan mukaan tontteja on nyttemmin laitettu vähemmän hakuun kuin aiempina vuosina. Anne Anttonen muistuttaa, että kaikilla hakijoilla on aina tasavertaiset mahdollisuudet hakea tonttia.

– Kaikki ne tontit, jotka ovat jatkuvassa haussa, ovat aiemmin olleet mukana uusien tonttien hakuprosessissa ja jääneet ilman varausta tai varaus ei ole johtanut tontin rakentumiseen ja varaus on rauennut.

Tonttikaupan menestystarinoita ovat muun muassa Kirkonvarkaus ja Tupala. Rantakylä on jo pitkään ollut suosittua aluetta erityisesti lapsiperheiden keskuudessa. Tonttitarjontaa on jatkuvasti ja alue houkuttelee palveluillaan.

– Rantakylässä on hyviä perustontteja. Alueella on tarvittavasti palveluita, joita ihmiset arvostavat, ja onhan se entinen maalaiskunnan keskustaajama. Lisäksi Rantakylässä on uusi koulu ja päiväkoti, Jukka Piispa analysoi.

Esimerkiksi Rantakylän Vuolingon alueella on edelleen haettavissa vapaita tontteja. Alue sijaitsee noin kuusi kilometriä Mikkelin keskustasta länteen.

Asiakkailta kuitenkin tulee silloin tällöin toiveita muitakin alueita koskien.

– Nykyään tontin sijainnin merkitys on entisestään korostunut, yli sadasta vapaana olevasta kaupungin tontista valtaosa sijaitsee liitoskuntien alueilla, missä tonttien kysyntä on valitettavasti ollut hiljaisempaa, Piispa ja Anttonen toteavat.

Mikkelin kaupungin tonttitarjonnan kruununjalokiveksi on ensi vuonna kohoamassa Annilanranta, jota seuraa lähitulevaisuudessa Ranta-Launiala. Kaupunki myös panostaa tulevien kohteiden osalta tonttimarkkinointiinsa uudella otteella.

Linkkejä
Mikkelin kaupungin tonttiportaali
Tietoja Mikkelin kaupungin pientalotonteista

Kuva: Mikko Kankainen