Ikääntyminen vaikuttaa autolla ajamiseen – Ajokuntotapahtuma järjestetään Mikkelissä 3.10.

Iäkäs nainen ajaa autoa.

Joka kymmenes Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta kertoo kantavansa huolta ajoterveydestään tai pelkäävänsä ajokortin menettämistä terveydellisistä syistä. Valtakunnallisella vanhusten viikolla ajokunto ja ajoterveys ovat puheenaiheena Mikkelissä Stellan Tähtitorilla järjestettävässä tapahtumassa 3.10.

Vanheneminen muuttaa kuljettajaa: huomiokyky heikkenee, toiminta hidastuu ja pimeällä näkeminen vaikeutuu. Muutokset tapahtuvat vähitellen ja eri tahdissa eri ihmisillä. Terve ja harkintakykyinen kuljettaja pystyy tasaamaan iän tuomia muutoksia turvallisilla valinnoilla, joista on tarkoitus puhua vanhusten viikolla järjestettävässä tapahtumassa Mikkelissä.

– Ikääntyminen vaikuttaa jokaiseen meistä, toki eri tahdissa ja yksilöllisesti. Muutoksia ajokykyyn ei kuitenkaan saa kumottua sillä, että niistä vaikenee. Kauppakeskus Stellassa on tarkoitus nostaa asia esille. Tapahtumaan voi tulla kuuntelemaan ja juttelemaan niin ajokuntoon, ajo-oikeuksiin kuin ajoneuvon valintaan liittyvistä asioista ja pohtia sitä, miten voi varmistaa turvalliset ajokilometrit myös tulevaisuudessa, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen.

Ajoterveys monen kodin huolenaiheena

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista joka kymmenes kantaa huolta ajoterveydestä. Karvonen pitää huolta ymmärrettävänä.

– Etenkin maalla ja kaukana palveluista asuvien ikääntyneiden liikkuminen nojaa usein omaan autoon. Lääkärille menoa ei kuitenkaan kannata viivyttää sen takia, että pelkää ajo-oikeuden menettämistä. Sairauden hoito tukee usein myös ajoterveyttä.

Mikkelin tapahtumassa annetaan vinkkejä oman ajokunnon arviointiin. Poliisilta voi kysyä ajokorttiin liittyvistä asioista. Tapahtumassa esitellään myös erityisesti ikääntyvälle kuljettajalle sopivia autoja, joita voi käydä koeistumassa.

– Myös auton valinnalla voi lisätä autoilun turvallisuutta. Käyttötarpeet ja -tilanteet vaikuttavat siihen, millainen auto ja korimalli kannattaa valita. Myös ajoergonomiaan tulisi kiinnittää huomiota. Sisään ja ulos käynnin tulisi olla helppoa, mittariston selkeä, näkyvyyden hyvä, hallintalaitteiden helppokäyttöisiä ja istuma-asennon mukava pitkilläkin matkoilla, Karvonen luettelee.

Ajokuntotapahtumaa ovat toteuttamassa Etelä-Savon Auto, Rinta-Joupin Autoliike, Auto-Kilta Oy, Mikkelin kaupungin vanhusneuvosto, Itä-Suomen poliisilaitos ja Liikenneturva. Tapahtuma järjestetään Stellan Tähtitorilla Mikkelissä maanantaina 3.10. kello 10–12.

Kuva: Aleksi Makkonen / Liikenneturva