Hiidenmaan retkeilyreitit tarjoavat eteläsavolaisia luontoelämyksiä – Uusi polkujuoksutapahtuma juhlistaa Neitvuoren ympäristöä 15.10.

Tienviittoja, taustalla metsää.

Hiidenmaan retkeilyreitit Anttolan Neitvuoren alueella ovat nousseet uuteen kukoistukseen. Jo vuosikymmenten ajan pieni kyläyhdistys Hiidenmaan Retket ry on rakentanut ja ylläpitänyt retkeilyreitistöjä, laavuja ja nuotiopaikkoja. Nyt Hiidenmaan poluilla myös polkujuostaan.

Ympäristön ylläpito on luonut vahvan pohjan alueen hyödyntämiselle retkeilyssä. Metsähallitus on edistänyt Hiidenmaan olosuhteita rakentamalla lisää polkuverkostoja, Neitvuoren laelle laavun nuotiopaikkoineen ja tarjoamalla ainutlaatuisia retkeilypuitteita Hiidenmaan talonpoikaistilan pihapiirissä. Mikkelin kaupungin liikuntatoimi ja Juvan kunta ovat viimeisimpänä kunnostaneet reitistöjä ja rakentaneet Hiidenkierroksen opastuksia.

Hiidenmaan metsäpolkuja värittävät jylhät maisemat, hiljaiset ja kirkasvetiset metsälammet sekä kuohuvat kosket. Reitin varrella on monia mielenkiintoisia luontokohteita, kuten Saimaa Geopark -kohde Enkelinpesä. 

Polkujuoksutapahtuma suunnistusmaastoissa

Samaan aikaan polkujuoksu on kasvattanut suosiotaan. Suomessa polkujuoksutapahtumien kalenteri on täynnä erilaisia tapahtumia varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn saakka.

Lajissa on kovaa kilpaileva kärki, mutta suurimmaksi osaksi mukana on eri tasoisia kuntoilijoita, joille luonnosta ja hyvästä seurasta nauttiminen, reitistä selviäminen ja itsensä voittaminen on tärkeämpää kuin palkintopallisijoitukset. Pisimmät polkujuoksutapahtumat ovat jopa satojen kilometrien mittaisia ultratapahtumia, lyhyempien ollessa muutamien kilometrien pyrähdyksiä. Tapahtumissa on enimmillään tuhansia kuntoilijoita.

Nyt myös Hiidenmaan poluilla, Neitvuoren ympäristössä, juostaan polkujuoksutapahtuma Hiidenkierros lauantaina 15.10. Järjestäjänä on suunnistusseura Navi, joka on järjestänyt Neitvuorella useita suunnistuskilpailuja aina SM-tasosta pohjoismaisiin mestaruuskilpailuihin. Navin varapuheenjohtaja Mika Ahola uskoo, että Neitvuoren puitteissa tarjolla on lajin yksi mielenkiintoisimmista tapahtumista.

Suomessa on kymmenkunta erityisen suosittua polkujuoksutapahtumaa, joihin osallistuminen myydään loppuun päivissä. Näitä ovat tapahtumat muun muassa Lapin tuntureilla, Rukalla, Kolilla, Nuuksiossa, Jämsän Himoksella ja Hämeenlinnan Aulangolla.

– Jos vertaillaan näiden tapahtumien puitteita polkureitistöjen, ympäröivän luonnon, retkeilyrakenteiden tai poluilta avautuvien maisemien suhteen, ovat Neitvuoren puitteet hyvinkin kilpailukykyiset. Kun tähän lisätään 1900-luvun alun Hiidenmaan perinnetilan pihapiiri tapahtumakeskuksena jylhän Neitvuoren kainalossa ja Saimaan norppavesien naapurissa, tapahtuma erottuu joukosta edukseen, Mika Ahola sanoo.

Aholan mukaan uusi tapahtuma aloittaa maltillisella osallistujatavoitteella mutta laadukkaasti. Kävijäpalautteen pohjalta tapahtumaa kehitetään vuosittain.

Tarjolla erilaisia reittejä

Hiidenkierroksen reitit on suunniteltu niin, että lyhyemmän 15 kilometrin reitin pystyy kiertämään mahdollisimman moni kuntoilija joko kävellen tai juosten. Pidempi eli 27,5 kilometrinen reitti tarjoaa jo enemmän fyysistä haastetta sisältäen mittavan, yli 1000 metrin noususumman.

Reittien varrella olevat kodat, laavut ja nuotiopaikat toimivat järjestäjien huoltopisteinä juoksijoille. Ennakkoilmoittautumisia otetaan kisasivuilla vastaan 9.10. saakka sekä tapahtumapäivän aamuna kilpailupaikalla. Lähdöt tapahtuvat Neitvuorella Hiidenmaan pihapiiristä lauantaina 15.10. kello 11.

Lisätietoja Hiidenmaan reitistöstä Visit Mikkelin nettisivuilla sekä Hiidenmaan Retket ry:n nettisivuilla.

Kuva: Ilona Karjalainen / Metsähallitus