Influenssarokotukset alkavat lokakuun lopussa

Influenssarokote.

Kausi-influenssan rokotukset alkavat Essoten alueella lokakuun lopussa. Maksuttoman influenssarokotteen saavat viime vuosilta tutut kohderyhmät, joista suurimmat ovat kaikki yli 65-vuotiaat sekä alle 7-vuotiaat vähintään puolen vuoden ikäisenä.

– Olemme aloittaneet influenssarokotukset jo potilastyötä tekevälle henkilökunnallemme. Muiden vastaanottokäyntien yhteydessäkin voimme pian antaa influenssarokotteita. Nyt lokakuun aikana saamme rokotteita lisää ja sitten voimme aloittaa väestön rokottamisen laajamittaisesti, ylilääkäri Hans Gärdström kertoo.

Ajanvaraukselliset influenssarokotukset aloitetaan maanantaina 31. lokakuuta. Ajan varaaminen on mahdollista jo paria viikkoa aiemmin 17.10. alkaen.

Nettiajanvarausjärjestelmä ei edellytä tunnistautumista ja se on tuttu koronarokotusten ja viime vuosien influenssarokotusten ajanvarauksista.

Lisätiedot ja ajanvaraus ovat Essoten nettisivuilla (klikkaa linkkiä).

Rokotuspisteet ja neuvolat palvelevat

Rokotuspisteinä toimivat koronarokotuspisteet kaikissa Essoten alueen kunnissa: Mikkelissä, Hirvensalmella, Kangasniemellä, Juvalla, Mäntyharjulla, Pertunmaalla ja Puumalassa.

Lisäksi Essoten neuvoloissa rokotetaan alle 7-vuotiaita ja heidän muun ikäisiä perheenjäseniään, jos he kuuluvat maksuttoman influenssarokotteen kohderyhmiin. Neuvoloissa rokotukset alkavat hieman myöhemmin 12.11. alkaen ja neuvoloihin on oma ajanvarauskanava netissä. Neuvoloihin odotetaan saatavan rajoitetusti myös nenäsumutteena annettavia influenssarokotteita.

Tällä influenssakaudella rokotteita on saatavilla Essoten alueella hieman viime vuotta enemmän, yhteensä noin 35 000 rokotetta.

Koronarokotteen tehoste ja influenssarokote samalla kertaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan myös Essote suosittaa influenssarokotteen ja mahdollisen koronarokotteen tehosteannoksen ottamista samalla käynnillä.

– Näin saamme hyödynnettyä rajallisen rokotuskapasiteettimme mahdollisimman tehokkaasti ja kansalaisillekin hyvän rokotussuojan varmistaminen olisi näin mahdollisimman vaivatonta, Gärdström toteaa.

Koronarokotteen tehosteannosta suositellaan kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Tehosteannos voi olla kolmas tai neljäs rokote edellä mainittujen ehtojen täyttyessä. Sairastettua koronatautia ei lasketa tässä yhteydessä enää koronarokotuskerraksi.

Koronaa ja muita viruksia liikkeellä

Etelä-Savon alueella jyllää nyt useita virustauteja. Influenssaakin on jo todettu, mutta vain yksittäin. Essoten päivystyksessä on ollut ruuhkaisimpina päivinä jopa kolmasosa asiakkaista hengitystieoireisia ja erityisesti nuoria, alle 16-vuotiaita.

– Nyt on liikkeellä adenovirusta, enterovirusta, rhinovirusta ja muita hengitystietulehduksia aiheuttavia tauteja, Hans Gärdström taustoittaa.

Koronavirustautikaan ei ole vielä taakse jäänyttä, päinvastoin. Essotella hoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kasvanut jälleen lähelle kahtakymmentä ja varmistetut tartuntamäärät ovat nousussa.

– Koronan esiintyvyys on kasvanut tasaisesti jo kuukauden ajan, ja se sopii viilentyneisiin ja kosteihin keleihin. Näköpiirissä ei ole kasvun taittumista ja se on hieman huolestuttavaa. Rokotuskattavuus on onneksi korkealla eikä tehohoidossa ole potilaita onneksi kuin ajoittain, Gärdström jatkaa.

Maksuttoman influenssarokotteen kohderyhmät

  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Alle 7-vuotiaat lapset (yli kuuden kuukauden ikäiset)
  • Raskaana olevat
  • Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon
  • Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri