Maahanmuuttovirasto perustaa 16 uutta vastaanottokeskusta – Kotokunta Oy avaa Etelä-Savoon vastaanottokeskukset Mikkeliin ja Pieksämäelle

Lukko ja avain

Kotokunta Oy on voittanut Maahanmuuttoviraston kilpailutuksessa 15 vastaanottokeskusaluetta. Nyt toteutettu ensimmäisen vaiheen kilpailutus on koskenut vastaanottokeskuksia kahdeksalla hyvinvointialueella: Päijät-Häme, Pohjois-Karjala, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Keski-Suomi, Lappi, Kanta-Häme ja Pirkanmaa. Jokaisella alueella on kilpailutettu kahden vastaanottokeskuksen toiminta.

Mikkelin ja Pieksämäen vastanottokeskusten paikkamäärä on 300 kummankin. Yksikkö aukeaa tammi-helmikuussa 2023.

Vastaanottokeskusten asiakkaita ovat turvapaikanhakijat ja tilapäistä suojelua hakevat ja saavat. He voivat asua vastaanottokeskuksessa ja saavat omasta keskuksesta vastaanottopalvelut, kuten sosiaali- ja terveyspalveluita ja tarvittaessa vastaanottorahaa. Vastaanottokeskuksen asiakkaat voivat halutessaan järjestää myös majoituksensa itse.

Tällä hetkellä Suomessa on toiminnassa 83 vastaanottokeskusta. Vastaanottojärjestelmässä on kirjoilla noin 40 000 asiakasta. Suurin osa on Ukrainasta paenneita.

Kotokunnan Pälve kertoo, että vastaanottokeskustyöstä kiinnostuneiden kannattaa nyt seurata työpaikkailmoituksia. Tulemme lähiaikoina avaamaan useita työpaikkoja alueella. Vastaanottokeskuksessa työskentelee esimerkiksi johtaja, vastaavaa ohjaaja, sosiaali- ja terveystiimit sekä ohjaajia.

– Mikkelin kaupungille on kertynyt kokemusta pakolaisten vastaanottamisesta, ja kokemukset ovat osoittaneet hyvää vastaanottokykyä. Tällä hetkellä Mikkelissä on yli 600 sotaa Ukrainasta sotaa paennutta henkilöä. Kaupunki haluaa kantaa oman vastuunsa pakolaisten vastaanottamisessa ja pyrkii yhdessä toimijoiden kanssa osoittamaan riittävän määrän vuokra-asuntoja Mikkeliin saapuville turvapaikanhakijoille ja tilapäistä suojelua hakeneille ja saaneille asiakkaille, Mikkelin kaupunginjohtaja Timo Halonen kertoo.

– Pieksämäellä on hyvä valmiudet vastata uuden vastaanottokeskuksen perustamiseen. Kaupungin omistamat Pieksämäen Haka Oy:n hallinnoimat vuokra-asunnot vastaavat hyvin Kotokunta Oy:n asunnoille asettamia toiveita. Riittävä määrä vuokra-asuntoja voidaan osoittaa turvapaikanhakijoille ja tilapäistä suojelua hakeneille ja saaneille asiakkaille. Kaupungille on kertynyt kokemusta pakolaisten vastaanottamisesta vuosina 2015–2017. Tälläkin hetkellä Pieksämäellä on noin 400 Ukrainasta sotaan paennutta henkilöä. Voimme osaltamme kantaa vastuuta ja auttaa sodan jaloista paenneita, kotinsa menettäneitä ihmisiä, jatkaa Pieksämäen kaupunginjohtaja Ulla Nykänen.

– Tulemme vuokraamaan asuntoja ja toimitiloja alueelta. Olemme erityisen kiinnostuneita viiden tai useamman asunnon vuokraamisesta samalta vuokranantajalta. Etsimme erityisesti ennen vuotta 2000 rakennettuja perheasuntoja, joissa on 3–4 huonetta ja erillinen olohuone sekä keittiö, toteaa Kotokunta Oy:n toimitusjohtaja Juhani Pälve.

Työhön liittyvät kysymykset: info@kotokunta.fi

Asuntoja koskevat yhteydenotot: asunnot@kotokunta.fi