Saimaan rannalla kohoava Kallioniemi odottaa uutta yrittäjää

Kallioniemen päärakennus.

Ristiinassa, Saimaan rannalla Someenjärvellä, sijaitseva Kallioniemi odottaa uutta yrittäjää. Mikkelin kaupunki tarjoaa paikkaa vuokralaiselle, jonka yritystoiminta osaltaan palvelisi alueen Saimaa-matkailua. Kiinnostuneille järjestettiin julkinen näyttö syyskuun lopussa. Prosessi etenee markkinavuoropuhelulla, jota seuraa vuokrasopimuksen kilpailutus.

Mäntymetsäisen kallion laella sijaitseva kansallisromanttinen Kallioniemi on aiemmin tarjonnut ruoka- ja matkailupalveluita Astuvansalmen läheisyydessä. Laivalla paikan päälle pääsee Mikkelin satamasta noin kolmessa tunnissa. Ajomatkaa Mikkelistä kertyy nelisenkymmentä minuuttia. Tontilla sijaitsee kulttuurihistoriallisesti arvokas, vuonna 1896 valmistunut päärakennus, mutta pihapiiriin kuuluvat myös rantamakasiini ja -terassi, laiturit sekä saunatilat.

Huvila valmistui legendaarisen Eino Nestori Setälän (1864–1935) kesänviettopaikaksi arkkitehti Yrjö Sadeniuksen piirtämänä. E.N. Setälä tunnetaan suomen kielen ja kansanrunouden tutkijana ja aikansa poliitikkona. Setälän tunnetuimpiin teoksiin kuuluu muun muassa vuoden 1880 Suomen kielen lauseoppi. Setälä teki uraauurtavaa tutkimusta myös suomalaisugrilaisen äänneopin parissa. Vaikutteita kansanrunoudesta ja kalevalaisuudesta näkyy edelleen Kallioniemen päärakennuksen yksityiskohdissa, jotka ovat säilyneet meidän päiviimme saakka.

Setälä luopui Kallioniemen huvilasta vuonna 1920. Paikka siirtyi myöhemmin Helsingin opettajayhdistyksen omistukseen. Huvila toimi pitkään kesäsiirtolana, kunnes Helsingin kaupunki myi sen vuonna 1988 Ristiinan kunnalle. Kuntaliitoksen jälkeen Kallioniemen on omistanut Mikkelin kaupunki. Edellisinä yrittäjinä Kallioniemessä ovat toimineet Otto ja Irina Ravantti.

Yrittäjää haetaan vuokralaiseksi

Noin seitsenhehtaarisen Kallioniemen alueen vuokrasopimus sisältää yli kolmensadan neliömetrin päärakennuksen lisäksi rantasaunan, savusaunan, kioskirakennuksen, talousrakennuksen ja laiturirakennelmat. Kaupunki vuokranantajana vastaa päärakennuksen ja aittarakennuksen kunnossapito- ja peruskorjausluontoisista töistä suojelupäätöksen puitteissa. Vuokralainen vastaa omaan toimintaansa liittyvistä korjaus- ja muutostöistä sekä ylläpitotöistä. Sähkö- ja vesimaksut sekä jätehuolto ovat vuokralaisen vastuulla.

– Kaupungin tahtotilana on, että Kallioniemessä olisi uusi yrittäjä jo keväällä 2023 eli toiminta olisi käynnissä kesällä, sanoo palvelukoordinaattori Minna Rautio Mikkelin kaupungin vuokraus- ja käyttöpalveluista.

Rautio muistuttaa, että Kallioniemen vetovoimaan kuuluu oleellisesti Astuvansalmen reitti. Muinaiset kalliomaalaukset ovat vain muutaman kilometrin päässä. Veneilijöitä varten rannassa on mahdollisuus polttoaineen myyntiin sekä septitankin tyhjentämiseen.

– Matkailullisesti paikalla riittää potentiaalia. Olemme järjestäneet Kallioniemessä julkisen näytön lisäksi yksityisiä näyttöjä ja niitä on vielä mahdollisuus järjestää halukkaille, Rautio sanoo.

Mikkelin kaupungin asemakaavapäällikkö Kalle Räinä kertoo, että alueen suojelustatuksesta huolimatta kaava mahdollistaa 150 neliön rakentamisen satama-alueelle sekä huvilan pohjoispuolelle sijoittuvan kaavoituksen matkailua palvelevaa rakentamista varten tuhannelle neliölle.

Toijolan suojeltuun perinnemaisemaan kuuluvaa Kallioniemeä ei voi massiivisesti muokata, sillä neuvottelut on aina käytävä kaupungin ja museoviraston kanssa. Kaupunki tekee alueella kuntokartoituksen.

– Alueella on tiettyjä merkittäviä rajoitteita, mutta kaupunki haluaa olla mahdollistaja, ei rajoittaja. Olipa yrittäjä kuka tahansa, haluamme käynnistää hyvän yhteistyön, joka palvelee itse aluetta, yrittäjää ja tietenkin seutumme matkailua, Minna Rautio sanoo.