Kulttuuria lapsille matalalla kynnyksellä – Vekkulassa voi pukeutua unelmiensa rooliasuun ja järjestää teemasynttärit

Miisu Sammatti Vekkulan etuovella.

Tuppuralassa, Aurakadulla sijaitseva Lasten kulttuurikeskus Vekkula on saanut syksyn 2022 aikana uuden vastuutyöntekijän. Juhlista, somistelusta, koristelusta ja lasten riemusta energiaa saava Miisu Sammatti puhkuu intoa työssään.

– Olin Vekkulassa aiemmin töissä palkkatuella, sitten synttäriapulaisena enemmän tai vähemmän. Vetovastuussa ollut Miia Damberg siirtyi takaisin päiväkotimaailmaan, ja hän suositteli minua seuraajakseen. Niinpä minä rohkeasti hyppäsin tänne! Miisu Sammatti kertoo.

Vekkulan taustalla on Vekkuliteatterin yhdistys. Tarja Pyhähuhdan perustama kulttuurikeskus toimi takavuosina Vekkulinna-nimisenä paikkana Mannerheimintiellä, mutta nyt on jo vierähtänyt muutama vuosi Aurakadulla, entisissä Tuppuralan nuorisotalon tiloissa. Kiinteistön omistaa Mikkelin kaupunki.

– Olen erittäin tyytyväinen näihin tiloihin, Sammatti sanoo.

Tilat koostuvat pääsalista, jonne voi tehdä katsomon nukketeatteriesityksiä varten, eteisestä, pienestä keittiöstä sekä prinsessa- ja viidakkohuoneista, jotka on vuorattu upeilla rooliasuilla, värikkäillä asusteilla ja päähineillä.

– Myös aikuiset voivat vuokrata meiltä rooliasuja erilaisiin tapahtumiin, yritysten juhliin tai naamiaisiin, Sammatti vinkkaa.

Vekkula saa rahoituksensa pääasiassa tapahtumista ja synttäritoiminnasta.

– Sitten on hankkeita, lahjoituksia sekä apurahoja, Sammatti kertoo.

Teemoitetut tapahtumat ovat näkyvästi esillä. Kummitusten ja karmeuksien halloweenin jälkeen Vekkulassa aletaan viritellä tunnelmallista joulun aikaa.

– Joulun ajan nukketeatteriesitykset ovat meillä viime vuoden tapaan isossa roolissa. Lisäksi tarkoituksena on pitää Vekkulan Kauneimmat joululaulut -tilaisuus. Yhteistyötä tehdään myös Tuppurala-seuran kanssa.

Koulujen syysloma- ja hiihtolomaviikoilla Vekkulassa järjestetään suosittuja työpajoja, joissa lapset pääsevät toteuttamaan itseään ohjatusti. Toimintaa on ollut myös leikkipuistotapahtumissa ja Mikkelin Kulttuurin unelmavuoden puitteissa järjestetyissä tapahtumissa.

Lapsen kanssa kulttuuritapahtumiin? Vekkulasta on helppo aloittaa!

Merkonomi- ja asiakaspalvelutaustainen Miisu Sammatti on itse viiden lapsen äiti. Työn ohella hän opiskelee nuoriso-ohjaajaksi. Muutaman viikon vekkuloinnin jälkeen pää suorastaan pursuaa ideoita. Sisustus, somistelu ja juhlien suunnittelu ovat lähellä sydäntä.

– Olen kiitollinen siitä, että taustalla oleva yhdistyksen hallitus on täynnä luovia ihmisiä, jotka ideoivat kanssani. Minun lisäkseni Vekkulalla ei ole muita vakinaisia työntekijöitä, mutta tälläkin hetkellä kanssani on harjoittelija. Lisäksi täällä on ollut tettiläisiä sekä palkkatuella olevia työntekijöitä. Olin elämänvaiheessa, jossa etsin uutta ammattia, kunnes työnsin itseni tänne. Se kannatti, koska tekemistä riittää. Ja on mahtavaa nähdä lasten ilo ja olla toteuttamassa heidän juhlapäiviään, Sammatti pohtii.

Sammatti näkee lasten kulttuuritarjonnan Mikkelissä hyvänä. Matalan kynnyksen toiminta ja helppo saavutettavuus korostuvat varsinkin Vekkulan kaltaisilla toimijoilla.

– Täällä voi helposti tutustua muun muassa nukketeatteriin ja ihan siihen, miten teatterissa ja kulttuuritapahtumissa käyttäydytään. Viime vuosina on herätty siihen, miten lapset otetaan huomioon kulttuurielämässä. Mikkelissä on hyvä tarjonta. Vekkulaan ovat kaikki tervetulleita! Sammatti sanoo.