Kulttuurin unelmavuosi järjestää kuvailutulkkauskoulutusta

Nukketeatteriesitys.

Kulttuurin unelmavuosi edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta järjestämällä kuvailutulkkauskoulutuksen 8.–9.12.2022. Koulutus järjestetään yhteistyössä Etelä-Savon näkövammaiset ry:n ja Näkövammaisten kulttuuripalvelut ry:n kanssa.

Kaksipäiväisessä koulutuksessa osallistujat oppivat kuvailutulkkauksen perusteet. Koulutuksen käynyt pystyy toimimaan näkövammaisen henkilön kuvailutulkkina erilaisissa tapahtumissa, näyttelyissä ja teatterissa. Koulutuspäivien sisältö liittyy vahvasti juuri erilaisten kulttuuritapahtumien tulkkaukseen, mutta opittuja kuvailutaitoja voi hyödyntää missä tahansa tilanteessa ja tapahtumassa. Kouluttajina toimivat Helena Ryti ja Eija-Liisa Markkula. Koulutus järjestetään Etelä-Savon näkövammaiset ry:n tiloissa Mikkelin keskustassa.

Koulutukseen mahtuu enintään 12 henkilöä ja se on osallistujille maksuton. Koulutukseen tulee ilmoittautua etukäteen 18.11. mennessä sähköpostitse tiina-riikka.turunen@sivistys.mikkeli.fi. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Idea koulutuksen järjestämisestä syntyi Etelä-Savon näkövammaiset ry:n ja Kulttuurin unelmavuoden toimesta. Yhdistys on syksyn aikana hankkinut käyttöönsä kuvailutulkkauslaitteita, joten jatkossa Mikkelissä on mahdollista tulkata aiempaa enemmän erilaisia tilaisuuksia.

– Toive kuvailutulkatusta teatteriesityksestä tuli Mikkelin vammaisneuvostolta. Keskustelimme Etelä-Savon näkövammaisten kanssa kuvailutulkkauksen mahdollistamisesta, ja sen myötä syntyi idea myös koulutuksen järjestämisestä. Koulutus vahvistaa osaamista kuvailutulkkaukseen ja taide ja kulttuuri on saavutettavampaa myös hankkeen päättymisen jälkeen, kertoo Kulttuurin unelmavuoden hankepäällikkö Jatta Juhola. Koulutuksen lisäksi Kulttuurin unelmavuosi tarjoaa kuvailutulkkauksen 16.12. Mikkelin teatterin Kultainen vasikka -esitykseen.

Kulttuurin unelmavuoden tavoitteina ovat kulttuurin saatavuuden ja saavutettavuuden lisääminen, kulttuuri-, taide- ja tapahtuma-alan tekijöiden työllistäminen sekä hyvinvoinnin lisääminen alueella. Hanke edistää kokonaisvaltaisesti sosiaalista, kulttuurista ja taloudellista kestävyyttä. Hankkeen rahoittavat Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Mikkelin kaupunki.

Kuva: Pihla Liukkonen