Kaupunginorkesteri konsertoi tuomiokirkossa 6.11.

Kapellimestari.

Mikkelin kaupunginorkesteri pääkapellimestarinsa Erkki Lasonpalon johdolla esittää pyhäinpäivän konsertissa Terhi Dostalin säveltämän messun Missa in honorem Beati Hemmingi Episcopi. Teoksessa urkuja soittaa Pilvi Listo-Tervaportti ja kuorona toimii Esko Kallion valmentama Suomen Laulu. Listo-Tervaporttia kuullaan myös Händelin konsertossa uruille ja jousille. Ohjelman täydentää Robert Kajanuksen Huutolaistytön kehtolaulu. Konsertti kuullaan Mikkelin tuomiokirkossa sunnuntaina 6.11. kello 18 alkaen.

Mikkeliläislähtöisen musiikin tohtori, pianisti Terhi Dostalin ura käynnistyi solistiesiintymisellä  Mariinski-teatterin orkesterin solistina. Sen jälkeen Terhi Dostal on esiintynyt lukuisten orkesterien solistina, kamarimuusikkona, liedpianistina ja soolokonsertein useissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa.

Kun pandemia sulki konsertit vuonna 2020, Dostal keskittyi säveltämiseen. Messun sävellystyö alkoi jo vuonna 2012, mutta teos valmistui lopulliseen muotoonsa vasta koronan peruttua kaikki Dostalin pianokonsertit.

– Sävellykseni on katolisen kirkon liturgiseen käyttöön soveltuva latinankielinen messu, jonka olen halunnut pyhittää Autuaan Piispa Hemmingin muistolle. Hemming toimi Turun piispana 1300-luvulla ja oli tärkeä vaikuttaja maassamme, Dostal kertoo.

Sävellyksessä on perinteisen messun tapaan viisi osaa: Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus ja Agnus Dei. Myöhäisromanttisen teoksen keskeinen tyylillinen esikuva on Johannes Brahms, mutta sävelkielessä on vaikutteita myös sekä varhaisempien romantikkojen että barokki- ja renessanssisäveltäjien musiikista.

Alun perin turkulainen Pilvi Listo-Tervaportti valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi loppuvuodesta 2006, pääaineinaan sekä cembalo että urut. Terhi Dostalin messu Missa in honorem Beati Hemmingi Episcopi on Listo-Tervaportille omistettu.  

Esko Kallion valmentama Suomen Laulu on Suomen vanhimpia sekakuoroja, joka on ehtinyt jo 122 vuoden ikään. Kuoron perusti Heikki Klemetti jo vuonna 1900. Kuoron repertuaariin kuuluu niin a cappella kuin kuorolle ja orkesterille sävellettyjä teoksia.  

Mikkelin kaupunginorkesteri, Listo-Tervaportti ja Suomen Laulu kantaesittivät messun Turun tuomiokirkossa 13. elokuuta.

Liput konserttiin osoitteesta lippu.fi.