Nuorisotila Starlight teki paluun Maaherrankadulle

Mikaela Vahvelainen ja Tuomo Mikkonen.

Mikkelin keskusta-alueen nuorisotila Starlight on tehnyt paluun Maaherrankadulle. Hallituskadulla, torin laidalla ollut nuorisotila on nyt taas osoitteessa Maaherrankatu 10, joka on Starlightin alkuperäinen paikka. Aiemmin Starlight on ollut myös osoitteessa Maaherrankatu 12. Asiakaskunta on jälleen löytänyt tiensä nuorisotilaan.

Hämäränä syysaamuna Starlightissa odottavat Mikkelin kaupungin nuorisopalveluiden nuoriso-ohjaajat Tuomo Mikkonen ja Mikaela Vahvelainen. Mikkonen on Starlight-konkari. Hän otti nuorisotilan vastuulleen vuonna 2014.

– Olen tykännyt nuoriso-ohjaajan hommista keskustan alueella, Mikkonen kertoo.

 – Starlight on siinä mielessä erityinen paikka, että se kokoaa nuoria eri lähiöistä, jotka käyvät keskustassa koulua tai muutoin liikkuvat kaupungilla. Tänne siis tulee nuoria muun muassa Savisillasta, Peitsarista, Lähemäeltä ja Tuppuralasta. Lisäksi jotkut samat nuoret käyvät sekä täällä että Rantakylän nuorisotalolla.

Pari vuotta sitten pääkaupunkiseudulta Mikkeliin muuttanut Mikaela Vahvelainen on tehnyt Mikkelissä sijaisuutta etsivässä nuorisotyössä. Nyt hän on asettumassa Mikkosen työpariksi Starlightiin.

– Työni painopiste on nuorisotilatyössä, mutta vastuualueena on myös ehkäisevä päihdetyö ja sen kehittämisen jatkaminen. Tuomo tuli minulle tutuksi Wauto-nuorisoautotoiminnasta kesällä 2021, joten innolla otan uudet haasteet vastaan, Vahvelainen kertoo.

Vahvelainen nostaa käytännön esimerkiksi ehkäisevään päihdetyöhön niin kutsutun sober curious -kulttuurin.

– Raittiudesta kiinnostumisen kulttuuri on nostanut päätään ainakin nuorten aikuisten keskuudessa. Sen esiin nostaminen olisi mielenkiintoista myös alaikäisten parissa, jos se vain jotenkin on mahdollista, Vahvelainen tuumaa.

Nuoret kyllä puhuvat – Jos tarjolla on luotettava ja kuunteleva aikuinen

– Nuoret puhuvat asiasta kuin asiasta, kunhan aikuinen on luotettava, Tuomo Mikkonen kertoo.

Eikä nuorisotalo aina ole vain keskustelupiirejä varten. Nuoret tulevat paikan päälle viettämään aikaansa, syömään eväitään, pelaamaan, odottamaan bussia ja tapaamaan toisiaan. Tarjolla on silti aina kuunteleva aikuinen. Usein keskustelunaiheet liittyvät kouluun ja vapaa-aikaan sekä esimerkiksi opiskelusuunnitelmiin.

– Nuoret kysyvät usein aikuiselta mielipidettä opinnoista ja siitä, mikä ratkaisu voisi olla paras ja millainen suunnitelma sopisi tulevaisuutta varten. Meidän nuoriso-ohjaajien tärkeimpänä tehtävänä on olla läsnä nuorille. Lisäksi nuorisotilat ovat tasa-arvoisia: Täällä ei syrjitä ketään mistään syystä. Jos syrjintää ilmenee, siihen puututaan heti, Mikkonen sanoo.

Ongelmana nuorella itsellään voi olla päihteet. Vaikka päihteiden käyttö nuorten keskuudessa on tilastojen mukaan vähentynyt, on käyttö kuitenkin polarisoitunut. He, jotka käyttävät, käyttävät rankalla kädellä.

– Puheitten perusteella alkoholia kyllä käytetään, mutta varsinkin nuuska ja sähkörööki ovat nostaneet viime vuosina päätään, Mikkonen huomauttaa.

– Huumepuoli ei Mikkelissä alaikäisillä oikeastaan näy, paikalliset narkomaanit ovat enimmäkseen täysi-ikäisiä ja huumeita kauppaavat henkilöt antavat nuorisotyöntekijöiden tehdä työnsä rauhassa, missä ikinä olemmekaan. Ongelmia on lähinnä muualta tulleiden diilerien kanssa, jotka eivät paikallisia tunne.

Entä ovatko nuoret, heidän suunnitelmansa, haaveensa ja toisaalta ongelmansa erilaisia Mikkelissä kuin muualla? Eivät ainakaan Mikaela Vahvelaisen mielestä.

– Nuoret eivät kokemukseni mukaan ole erilaisia täällä kuin pääkaupunkiseudulla. Mittakaavat vain voivat olla erilaiset joissakin asioissa. Nuorten puheenaiheet ja arjen asiat ovat kuitenkin samanlaisia.

Nuorison parissa voi esiintyä sekä perinteisiä että aika ajoin pinnalle tupsahtavia alakulttuureja, sekä hyvässä että pahassa. Nuoriso-ohjaajien mielestä Mikkelin alakulttuurit eivät ole kovinkaan näkyvästi esillä ainakaan nuorten vaatetuksen perusteella. Varsinaista jengikulttuuria Mikkelissä ei ole tunnistettu, mutta Vahvelainen nostaa yhden näkyvän ja positiivisen alakulttuurin Mikkelistä: ”Skeittikulttuuria kyllä on!”

Nuorisotila Starlight sijaitsee osoitteessa Maaherrankatu 10. ”Starlight on kiva paikka, jossa kaikilla on mukava olla. Sinne voi tulla esimerkiksi pelaamaan, tekemään läksyjä, odottamaan bussia tai ihan vaan oleskelemaan.” Yhteystiedot sekä aukioloajat voi tarkistaa osoitteessa po1nt.fi.