Mikkelin kaupunki palkittiin Brysselissä liikenneturvallisuustyöstään

Palkinnon luovutustilaisuus.

Mikkelin kaupunki on palkittu Dekra Vision Zero Award -palkinnolla. Johtavan kansainvälisen asiantuntijaorganisaation liikenneturvallisuusasiantuntijat arvostavat kaupungin menestystä: Kaupunkiliikenteessä ei ole sattunut yhtäkään liikennekuolemaa yhdeksään peräkkäiseen vuoteen vuosina 2012–2020. Dekra jakoi palkinnon kuudetta kertaa vuosittaisessa vastaanotossa Belgian Brysselissä. Mikkelin maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs otti palkinnon vastaan ​​Dekran toimitusjohtajalta Stan Zurkiewicziltä.

Dekran asiantuntijat arvioivat jatkuvasti uusimpia saatavilla olevia liikenneonnettomuustilastoja. Dekran oma interaktiivinen kartta listaa 26 maan osalta yli 50 000 asukkaan kaupungit, jotka ovat saavuttaneet vähintään yhden vuoden aikana nollan liikennekuoleman tavoitteen vuodesta 2009 lähtien.

– Mikkelissä olemme työskennelleet liikenneturvallisuuden eteen jo vuosia. Mikkeli on tavallinen, keskikokoinen suomalainen kaupunki, jossa jalankulkijoiden, pyöräilijöiden, autojen ja muun liikenteen tarpeet huomioidaan tasapuolisesti kaupunkisuunnittelussa ja -kehityksessä. Tämä on konkreettinen palkinto pitkäkestoisesta tavoitteesta, jonka eteen olemme tehneet töitä, maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs sanoo.

– Palkintomme saajat ja monet kaupungit ympäri maailmaa osoittavat kerta toisensa jälkeen, että ”Vision Zero” on mahdollista, sanoo Dekran toimitusjohtaja Stan Zurkiewicz.

– Noin 1200 kaupunkia on saavuttanut liikennekuolemissa nollatavoitteen vähintään yhdessä vuodessa, moni on onnistunut siinä usean vuoden aikana. Tosiasia kuitenkin on, että yksikin liikenteessä kuollut ihminen on liikaa.

Zurkiewiczin mukaan ponnisteluja on jatkettava lähemmäksi nollatavoitetta yhä useammassa kaupungissa sekä myös kaupunkialueiden ulkopuolella. Monin paikoin toimet ovat käynnissä. Esimerkiksi Kreikan hallitus on osittain Dekran innoittamana asettanut tieturvallisuusstrategiansa luonnoksessa tavoitteeksi saavuttaa nolla liikennekuolemaa vähintään 40 kaupungissa, joissa on yli 50 000 asukasta joka vuosi vuoteen 2025 mennessä. Vuoteen 2030 mennessä tavoite on 49 kaupunkia.

Suomessa Mikkeli on yksi 18 kaupungista, jotka ovat saavuttaneet nollakuoleman tavoitteen vähintään yhdessä vuodessa vuodesta 2009 lähtien. Mikkeli on myös ainoa suomalaiskaupunki, jossa on nyt yhteensä kymmenen ”nollavuotta”. Dekra yrityksenä saapui Suomen katsastusmarkkinoille lokakuussa 2021. Yksi Dekran katsastusasemista sijaitsee Mikkelissä.

Kuva: Mikkelin kaupungin maankäyttöjohtaja Topiantti Äikäs (vas.) otti vastaan Dekra Vision Zero Award -palkinnon Dekran toimitusjohtajalta Stan Zurkiewiczilta Brysselissä. Kuvaaja: Alexander Louvet, Dekra.

Dekra on toiminut turvallisuusalalla lähes sata vuotta. Yritys perustettiin vuonna 1925 Berliinissä nimellä Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein e.V., ja se on nykyään yksi maailman johtavista asiantuntijaorganisaatioista. Dekra SE on Dekra e.V.:n tytäryhtiö ja johtaa konsernin operatiivista liiketoimintaa. Vuonna 2021 Dekran liikevaihto oli yli 3,5 miljardia euroa. Yhtiö työllistää tällä hetkellä lähes 48 000 henkilöä noin 60 maassa kaikilla mantereilla. Pätevien ja riippumattomien asiantuntijapalveluiden avulla Dekra työskentee turvallisuuden puolesta tien päällä, työssä ja kotona. Palvelut vaihtelevat ajoneuvojen katsastuksista ja asiantuntija-arvioinneista korvauspalveluihin, teollisuus- ja rakennustarkastuksiin, turvallisuuskonsultointiin, tuotteiden ja järjestelmien testaukseen ja sertifiointiin sekä koulutuskursseihin ja tilapäisiin töihin. Yrityksen 100-vuotisjuhlavuoden 2025 visio on, että Dekra on globaali kumppani turvallisen, turvallisen ja kestävän maailman puolesta. EcoVadisin platinaluokituksen ansiosta Dekra on nyt kestävien yritysten parhaan yhden prosentin joukossa.