Sodan ja rauhan keskus Muisti sai 10 000 euron lahjoituksen

Muistin tukijaseinä, jossa on kylttejä.

LähiTapiola Savo-Karjala on lahjoittanut 10 000 euroa Mikkeliin perustetulle Sodan ja rauhan keskus Muistille.

LähiTapiola Savo-Karjalan tekemä lahjoitus auttaa vakiinnuttamaan kesällä 2021 perustetun Muistin toimintaa. Sodan vaikutuksiin ja historiaan tutustuminen on entistä tärkeämpää Euroopan muuttuneen tilanteen takia.

Sodan ja rauhan keskus Muisti on ainutlaatuinen tiedekeskus, joka kertoo sodan vaikutuksista viimeisintä teknologiaa hyödyntäen.

– Näinä aikoina sodan vaikutusten ja historian tunteminen on entistä tärkeämpää. Siksi halusimme olla mukana tukemassa Muistin toimintaa, LähiTapiola Savo-Karjalan toimitusjohtaja Asko Lammela sanoo.

Mikkelillä on merkittävä rooli Suomen historiassa, sillä se on toiminut kaikkien itsenäisyyden ajan sotien aikana puolustusvoimien päämajan sijoituspaikkana.

– On arvokasta, että Muisti on perustettu juuri Mikkeliin – vieläpä vanhaan päämajarakennukseen. Muisti on myös yksi kaupungin merkittävimmistä matkailukohteista, Lammela perustelee Muistin tukemista.

LähiTapiola Savo-Karjalan tekemän lahjoituksen saaja on Sodan ja rauhan keskus Muistin tukisäätiö sr. Tukisäätiö ja Mikkelin kaupunki omistavat yhdessä Muistin toiminnasta vastaavan yleishyödyllisen osakeyhtiön. Vuonna 2018 myös LähiTapiola-ryhmä teki lahjoituksen tiedekeskukselle, kun se osallistui Muistin perustamiseen 30 000 eurolla.

– Pyrimme tällä hetkellä vakiinnuttamaan toimintaa ja vahvistamaan säätiön pääomaa. Yksityisten lahjoitusten saaminen on tässä todella tärkeää, ja kiitämme lämpimästi LähiTapiola Savo-Karjalaa lahjoituksesta, sanoo tukisäätiön asiamies ja Muistin sisältöjohtaja Pia Puntanen.

– Muistin tukisäätiö on verottajan verovapaiden rahalahjoitusten saajien listalla, mikä tarkoittaa, että yritys voi vähentää verotuksessa meille antamansa summan. Yleishyödyllisenä toimijana säätiö voi ottaa vastaan testamentteja ja muita rahalahjoituksia, Puntanen jatkaa.

Muistin toiminta perustuu humanistisissa ja yhteiskuntatieteissä tehtyyn kotimaiseen ja kansainväliseen tutkimukseen. Muisti on kiinnostanut kävijöitä ja ehtinyt jo kerätä palkintojakin. 

– Vajaan puolentoista vuoden aikana meillä on käynyt yli 55 000 kävijää. Muisti valittiin vuonna 2021 Vuoden mikkeliläiseksi ja tänä vuonna Vuoden matkailuteoksi sekä yhdeksi kolmesta Etelä-Savon parhaista. Mikkeli oli vuoden 2021 museokaupunkiehdokkaana Kulttuurigaalassa Muistin avaamisen ansiosta. Lisäksi olimme 2022 Vuoden museo -finalisti, Puntanen kertaa iloisena huomionosoituksista.

LähiTapiola Savo-Karjala tekee vuosittain useita lahjoituksia alueella toimiville yleishyödyllisille tahoille. Lahjoitukset tehdään yhtiön erillisestä käyttörahastosta.                

Kuva: LähiTapiola Savo-Karjalan toimitusjohtaja Asko Lammela ja Muistin tukisäätiön asiamies Pia Puntanen mallailevat lahjoittajakylttiä Muistin tukijaseinään (kuva: Sodan ja rauhan keskus Muisti).